Anne adayları dikkat

Hamilelikte diyabet ve kilo risk oluşturuyor. Uzmanlar, diyabet ve kilonun bebeğinize zarar verebileceğini uyarısında bulunuyor.

Bilim adamları uzun zamandır diyabete bağlı olarak kilo fazlası olan anne adaylarını tehlikelere karşı uyarıyor. Kardiyologlar şimdi de kilolu anne adayının doğmamış bebeğe zarar verebileceğini söylüyor. Diyabeti olan ve aşırı kilolu anne adayının doğmamış bebeğin kalp kasına zarar verebileceğini iddia ediyorlar. Uzmanlar diyabet ve obezite şikayeti olan annelerin hamilelik boyunca gözetim altında tutulmasını, düzenli olarak fetal ekokardiyografinin (gebelikte fetusun kalp anomalileri açısından değerlendirilmesini sağlayan ultrason yöntemi) yapılmasını öneriyor.

Diyabetli anne adayları doktor kontrolünde gebe kalmalıdır. Dokuz ay sürecek gebelik dönemine fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak hazır olunmalıdır. Gebe kalınmadan 3 ay öncesinden kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Alınacak bu önlem doğacak bebekte görülebilecek sakatlık olasılığını azaltacaktır. Şeker hastası olan kadınların HbA1c seviyeleri % 7 oranından düşük olmalıdır. Bu sağlanmadığı takdirde, bebeklerdeki doğuştan sakatlık riski artış gösterebilir. Araştırmayı yapan uzmanlar her diyabetlinin ya da kilolu anne adayının bu tür sorunlar yaşamayacağını ama böyle bir durum varsa önleminin alınması gerektiğini belirtiyor. Ve ekliyorlar: 'uzun vadeli etkileri görebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var'
Dünya çapında obezite 1980 yılından bu yana ikiye katlandı ve 2014 yılında 600 milyondan fazla kişiye obez teşhisi konuldu.