Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yıldız Tunçay, anne adayları için 12, 24 ve 40. haftaların çok önemli olduğunu söyledi. Bu dönemlerde hem anne hem de bebek açısından önemli mesafeler alındığını belirten Tunçay, "Anne ve bebeğin sağlığı açısından bu dönemdeki tedavileri zamanında yaptırmak gerekli." dedi.
Anne adayı, hamileliği boyunca biraz heyecan biraz da endişeyle bebeğini beklerken hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak için titiz davranılması gerekiyor. Yaklaşık 40 haftada tamamlanan bu süreçte, bazı haftalar ise özel bir öneme sahip. Uzman Dr. Yıldız Tunçay, hamileliğin tespit edilmesinin ardından anne adayının düzenli olarak kontrol muayenelerine gitmesi gerektiğini söyledi. Dr. Yıldız, dikkat edilmesi gereken haftaları anlattı.Tunçay, 12. haftada ikili testin yapılması gerektiğini ifade etti.
- haftada anne adayında gebeliğe bağlı olarak baş dönmesi, bulantı, kusma, kokulara karşı hassasiyet, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık ve gaz gibi şikayetlerin kaybolmaya başladığını kaydeden Tunçay, bu hafta da düşük riskinin de azaldığını dile getirdi. Tunçay, bu dönemde baş ağrılarında artış olabileceğini belirtti. Bu dönemde bebeğin baş-popo mesafesi, ense kalınlığı, burun kemiği ölçümleri, kandaki BETA HGC ve PAPP-A değerleri ölçülerek risk oranları saptandığı bilgisini veren Tunçay, "İkili test sonucunda ortaya çıkan risk oranı yüksekse, aileye bu testing tarama testi olduğu, gerçekten bebeğin hasta olup olmadığını belirlemek için iki seçenek sunuluyor." dedi.
- haftada şeker yükleme testinin yapıldığını söyleyen Tunçay, bu ayda bebeğin gözlerinin görmeye, kulaklarının duymaya başladığını, kas-iskelet sisteminin hızla geliştiğini dile getirdi. Bu haftada anne adaylarının bebeğin hareketlerini belirgin şekilde hissetmeye başladığını ifade eden Tunçay, bu haftada, erken doğum açısından riskli adaylarda rahim ağzı ölçümü önem taşıdığını kaydetti. Tunçay, şeker yükleme testi hakkında ise şu bilgilere yer verdi:
"Bu ayda 50 gramlık şeker yükleme testinin sonucunda tokluk kan şekeri, 140 miligram’ın üzerinde ise, gebelik diyabeti riski ortaya çıkıyor. Bu durumda farklı bir gün 8-10 saatlik açlık sonrasında 100 gramlık glikoz yüklenerek üç saatlik takip yapılıyor. Bu takip de en az 2 kan şekeri değeri yüksek çıkarsa gebelik diyabeti tanısı konuyor."
Gebelik diyabetinin hem anne hem de bebek için risk oluşturduğunu dile getiren Tunçay, "Bebek açısından yüksek doğum ağırlığına bağlı (iri bebek) doğum travması, akciğerdeki suyu atamama ve buna bağlı solunum sıkıntıları ile doğumdan sonra sarılık, şeker düşüklüğü gibi sorunlar ortaya çıkıyor." ifadelerine yer verdi.
- haftaya doğru doğumun yaklaştığını belirten Tunçay, doğumların yüzde 85’inin 40. hafta ve öncesi ya da sonrasındaki 10 gün içinde gerçekleştiğini dile getirdi. 40. haftada doğum olmazsa anne adayının üç günde bir muayeneye çağırıldığını belirten Tunçay, "41. hafta sona erdiği halde doğum gerçekleşmemişse ve bebeğin pozisyonu normal doğuma uygun ise suni sancı veriliyor ya da sezaryen yapılması kararı alınıyor." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz