Anne Adaylarına Sıcak Ve Oruç Uyarısı

Uşak Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. İrem Şenyuva, gebelik dönemi...

Uşak Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. İrem Şenyuva, gebelik dönemi yaz aylarına gelen anne adayları için dikkat etmeleri gereken gebe sağlığına yönelik uyarılarda bulundu.

Toplumumuz da gebelik dönemi yaz aylarına gelen anne adaylarının dikkat etmeleri gereken bazı durumlar olduğunu vurgulayan Şenyuva, gebeliğin ilk üç ayında tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, iştahsızlık ve mide şikayetlerine sık rastlandığını söyledi. Gebeliğin son aylarında ise bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısının azalması, bazı gebelerde tansiyon yükselmesi gibi bulgular görülebileceği gibi özellikle hava sıcaklığında artışla birlikte bu durum daha şiddetli boyutlara çıkmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Uzm.Dr. İrem Şenyuva, sözlerine şöyle devam etti; “Gebe hastalarımızın yapması gerekenler; az miktarda ama sık aralıklarla beslenmek, günde 3 litreye yakın su içmek, az tuzlu yada tuzsuz besinler yemek, saat 11.00-16.00 arası güneşten kaçınmak, serin ortamlarda istirahat etmek, dışarı çıkarken ince ve açık renk giysiler tercih etmektir. Yaz aylarında anne adaylarının denize girmelerinde bir sakınca yoktur. Fakat gebelerde bacaklarda kramp sık rastlanılan bir durumdur. Bu yüzden tek başına denize girmemeleri ve çok açılmamaları, dalış gibi aşırı hareketlerden kaçınmaları tavsiye edilir. Ayrıca enfeksiyon açısından havuz yerine deniz daha uygundur. Denizden çıktıktan sonra ıslak kalmamaları, kurulanmaları idrar yolu enfeksiyonu ve vaginit açısından tavsiye edilir. Anne adaylarının ramazan ayında oruç tutmasının bebeği etkileyip etkilemeyeceği sık karşılaşılan bir sorudur. Yüksek tansiyon, kalp, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi ciddi sistemik hastalığı olan ve ishal, kusma problemi olan gebelerin oruç tutmaları uygun değildir. Ayrıca çoğu gebe kendinde var olan hastalıklardan haberdar değildir ve rahatsızlıkları gebelik döneminde yapılan tahlillerde ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden anne sağlığı iyi araştırılmalı ve orucun zararsız olacağı yönünde gebe bilgilendirilmemelidir. Oruç tutmak isteyen gebeler takiplerini yapan kadın doğum uzmanı ve diyetisyen kontrolü altında sahur ve iftar yemekleri hatta iftar sonrası ara öğünleri ayarlanarak oruç tutmalılardır”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz