Anne adaylarının oruç tutmamasını gerektiren 8 sebep

Hamilelik döneminde her anne adayı, 9 ay boyunca karnında taşıdığı minicik bebeğinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesidir. Bunun için de anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunların en önemlisi de anne adayının kendi beslenmesine önem vermesidir. Anne adayı nasıl ve hangi kalitede besleniyorsa, karnındaki bebekte aynı derecede beslenecektir.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, hamile olan kadınların bir köşesinde bulunan şu soru gelir akla; Hamileler oruç tutabilir mi? Gebelik döneminde, anne adaylarının oruç tutması hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı için tehlikeli bir durumdur.


1-Anne adaylarının oruç tutması durumunda kan şekerinde dengesizlikler, bu dengesizliklere bağlı olarak yaşam kalitesinin seviyesinin düşmesi ve metabolizmanın yavaşlaması ile bebeğin hareketlerinde azalma görülür.


2-Gün boyunca aç kalınacağı için tansiyon düşüklüğü yahut iftar sonrasında birden yemek yenildiği için tansiyon yükselmesine bağlı olarak preeklempsi (hamilelik döneminde görülebilecek ciddi bir sağlık sorunu) hastalığına yakalanma riski artar.

Reklam
Reklam

3-Hamilelik döneminde su tüketmenin önemini hepimiz biliyoruz. Oruç tutarken de su içilemeyeceği ve sıvı ihtiyacının karşılanamamasına bağlı olarak kan basıncının düşmesi ve kan dolaşımında yavaşlama olacağından; kordon kanı ile bebeğe giden kanın yani oksijen ve besin değerlerinin yeterince bebeğe ulaşamamasına bağlı olarak anomalilerin görülme riskinde artış olur.


4-Bebek anne karnında amniyon sıvısı içerisinde yaşar. Yine vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmamasına bağlı olarak amniyon sıvısının azalmasına sebep olabilir. Bunu yanında anne adayının düşük yaşamasına sebep olabilir yahut bebeğin düşük ağırlıkta doğması yaşanabilir. - - - - - -

5-Oruç tutan anne adayı, açlığa bağlı olarak kanında keton miktarının artmasıyla; bebeğinin gelecek günlerde nörolojik ve psikolojik gelişiminde gerileme hatta ciddi seviyede sakatlık riski yaşayabilir.

Reklam
Reklam

6-Ramazan ayı bu sene yaz ayına denk geldiği için sıcakların verdiği susuzluk ile anne adayı bayılabilir, dehidrasyona bağlı olarak kalbinin çalışmasında aksaklıklar yaşayarak, düşük riskini artırır.


7-Yaz ayına denk gelen Ramazan’da uzun saatler oruç tutulması gerekiyor. Uzun saatler boyunca açlık yaşayan anne adayı kan şekerindeki düşmeyle halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlar yaşayabilir.


8-Midesinde gastrit hastalığı olan anne adayı, uzun süre aç kalacağı için midesinin fazla asit üretmesiyle, mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur.

​Hamile veya emziren kadınlar nasıl oruç tutabilir?