Anne-baba Çocuğun En İyi Modelidir

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Anaokulu ve Kreş Müdürlüğü tarafından ‘Aile Modelleri ve Çocuk Üzerindeki Etkisi’ konulu...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Anaokulu ve Kreş Müdürlüğü tarafından ‘Aile Modelleri ve Çocuk Üzerindeki Etkisi’ konulu bir eğitim programı düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitim programına Büyükşehir Belediyesi Anaokulu ve Kreşleri ile Kurbanbaba Mutlu Anne ve Hacıbaba Umut Anne Merkezlerinde eğitim gören çocukların ebeveynleri katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Anaokulu ve Kreş Müdürü Sibel Çuhadar tarafından ‘Anne-Baba Tutumları, Aile Tipleri, Çocuk Eğitiminde Yaklaşım Modelleri, Tutum ve Yaklaşımların Çocuk Üzerindeki Etkileri’ konularını kapsayan bir sunum yapıldı.

Reklam
Reklam

Kişilik gelişiminin insanın yaşamı boyunca süre geldiğini, kişilik gelişiminin temelinin ise çocukluk döneminde atıldığını belirten Çuhadar, “Anne-babanın ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, yani aile modelleri çocuğun ileride nasıl bir birey olacağını etkilemektedir. Çocuk doğumdan itibaren model olarak anne-baba ve çevresindeki diğer kişileri gözleyerek gelişir. Bu nedenle çocuklar en yakın çevrelerinde bulunan anne-babalarının olumlu veya olumsuz özelliklerini model almalarıyla olaylar karşısında kendi davranışlarını oluştururlar” dedi.

“Bir çocuğun sağlıklı, güvenli ve mutlu bir birey olarak kişiliğini oluşturmasının ilk adımı ailede anne-babanın tutumlarıyla şekillenir” diyen Sibel Çuhadar, sözlerine şöyle devam etti:

“Anne-baba tutumlarını olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayırabiliriz. Elbette bir tutumu olumlu ya da olumsuz yapan, bu tutumun tutarlılığı ve sevgi kontrol dengesinin nasıl oluşturulduğudur. Aile tiplerini; otoriter aile, ilgisiz ve kayıtsız aile, aşırı koruyucu aile, tutarsız aile, mükemmeliyetçi aile, aşırı hoşgörülü aile ve demokratik aile olarak sınıflamak mümkündür. Çocuğu aşırı ilgiye boğan ya da ilgisiz bırakan aile tipleri çocuğun ileriki yaşamında uyumsuz, anlayışsız ve bencil tipler olmalarına neden oluyor.”

Reklam
Reklam

Bu aile tipleri içerisinde en ideal olanın demokratik aile tipi olduğunu kaydeden Çuhadar, “En olumlu aile modelidir. Anne-babanın çocuğu kabulü, sevgi ve sevecenlikle ele alması, çocukla ilgilenmesi şeklinde davranışa yansımaktadır. Her şeyden önce anne-baba iyi bir modeldir. Çocuklarında görmek istemedikleri davranışları kendileri de yapmazlar. Çocuk sınırlar içinde özgürdür. Demokratik ve güven verici ortamda yetişen çocuk, kendine ve çevresine saygılı, sınırlarını bilen, yaratıcı, aktif, girişken, sağlıklı ilişkiler kurabilen, saygılı, sorumluluk sahibi, hoşgörülü, uyumlu bir birey olarak yetişir” diye konuştu.

Bu eğitimlerin yeni öğretim döneminde de devam edeceğini ifade eden Sibel Çuhadar, “Aile İçi İletişim, Aile İçerisinde Sevgi Dilleri, İfade Şekilleri ve Anlamak başlıkları ile ele alacağız. Son dönemde ülkemizde ve kentimizde sıkça karşılaştığımız boşanma olaylarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ve ortaya çıkan sorunlarla baş etme yöntemlerini geliştirme metotlarını ebeveynlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz