Sporcu beslenmesi konusunda anne-babaları daha dikkatli olmaya çağıran üreticiler, dopingli ilaç ve kimyasal ürünler yerine genç sporcuların spor gıdasına yönelmesi gerektiğini açıkladı.
Kısa sürede hedeflerine ulaşmak isteyen ve bunun için kilo almak/vermek ya da kas yapmak isteyen genç sporcuları bekleyen tehlikelere dikkat çeken üreticiler, Şahin İrencin’in ölümüne atıfta bulunarak anne babaları uyardı. Doğal yollarla üretilen ve yan etki taşımayan spor gıdalarının genç sporcular için en sağlıklı yöntem olduğu yönünde birleşen spor gıdası üreticileri, buna karşılık kimyasal ilaçların ani ölümlere varan ciddi tehlikelere yol açtığını ifade etti.
Sadece normal beslenmenin sporcular için yeterli olmadığını belirten üreticiler, günde 8 porsiyon sebze-meyve ile birlikte 1 kg et, 2 kilo makarna ve pirincin tüketilmesinin hem zaman hem de maliyet açısından imkânsız olduğunu; ancak özel olarak doğal yollarla üretilmiş spor gıdaları sayesinde gerekli besinlerin vücuda alınabileceğini söyledi.
Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın onayladığı spor gıdalarının, gıda mühendislerinin kontrolünde üretildiğine dikkat çeken üreticilerden Hardline Nutrition Genel Müdürü Kemal Taşhan şöyle konuştu: “Örneğin 1 kg biftekte sadece 1 gr creatine vardır. Oysa bir sporcunun günlük ihtiyacı 5 gr creatin’dir. Buna karşılık her gün 5 kg et yenilmesi mümkün olmadığı için sporcular bu ihtiyaçlarını özel üretilmiş doğal olan spor gıdaları ile temin etmektedirler. Ağır antrenman yapan çocukları için spor gıdalarını güvendikleri yerden alan anne babaların içi rahat olmalı. Çünkü bu gıdaların her hangi yan etkisi ya da riski bulunmuyor”
17 yıldır sektörde hizmet verdiklerini söyleyen Kemal Taşhan şunları söyledi: “Ürettiğimiz sporcu besinleri büyük marketlerden eczanelere, fitness salonlarından e-ticaret sitelerine kadar birçok yerde uzun yıllardır tüketilmektedir. Dünya ve olimpiyat şampiyonu çok sayıda milli sporcumuz da bu ürünleri kullandı. Bugüne kadar en ufak bir rahatsızlık ve benzeri bir problemle karşılaşmadık.”
“Spor için kimyasal ilaç kullanılmamalı”
Sporcuların kimyasal ilaç kullanmasının doğal olmamakla birlikte çeşitli zararları da beraberinde getirdiğini hatırlatan Hardline Nutrition Genel Müdürü Kemal Taşhan, sporcuların, spor gıdası ile ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılayabildiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Kimyasal ilaçların ve dopinglerin sporcu gelişimine katkısı doğal değil. Özellikle müsabaka zamanlarında formuna daha hızlı erişmek isteyen sporcular ile kilo alma, verme ve kas yapmak ve hedeflerine daha çabuk ulaşmak isteyenler ilaçlara yönelebiliyor. Bu konuda anne-babalara önemli görevler düşüyor. Çocuklarının neyi nasıl kullandıklarını kontrol ederek onları uyarmalılar. İlaçların yerine en akılcı çözüm spor gıdalarıdır”