Anne eli değmiş hissi uyandıran mükemmel kekler hazırlamanın 7 püf noktası

Dumanı üzerinde tüten ev yapımı kek tariflerinin püf noktalarına göz atıyor, soluğu mutfakta alıyoruz.

Çikolatalısı, portakallısı, kuru meyvelisi, iki renklisi… Pastane vitrinlerini süsleyen, kokusuyla soluğu fırın önünde aldıran o keklerin de püf noktaları var ama bunlar bir sır değil. Sıvayın kolları soluğu mutfakta alıp puf gibi kabaran kekler hazırlıyoruz.

Malzemeler oda sıcaklığında olsun

Yumurta, tereyağı, süt hatta un. Kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında ve tazeliğini korumuş olması altın kural.

Katı malzemeleri eleyin

Un, kabartma tozu, vanilya, kakao hatta ve hatta tadıyla dillere destan kekler hazırlamak için kullanacağınız badem unu. Tüm bu katı malzemeleri ayrı bir yerde eledikten sonra sıvılarla karıştırın.

Reklam
Reklam

Çırpma süresi

Toz şeker ve yumurta sorunsalı. Yumurtaları, toz şeker taneleri pürüzsüz bir hal alana kadar çırpın. Sonrasında zeytinyağı, süt, yoğurt vb. malzemeleri ekleyerek bu işlemi sürdürün.

Az limon suyu almaz mıydınız?

Limon suyu da nereden çıktı diye merak etmiş olabilirsiniz. Kabartma tozunu ekledikten sonra üzerine çok az miktarda taze sıkılmış limon suyu ilave edin. Bırakın köpürsün, o kabardıkça kekiniz de kabarsın ve kabına sığmasın.

Kek kalıbını bu maratona hazırlayın

Fırından çıkan dumanı üzerinde kekinizi nasıl görmek istiyorsanız kek kalıbınızı buna göre seçebilirsiniz. Kek hamurunu hazırladınız, ya şimdi? Kek kalıbını mümkünse katı kıvamlı bir yağla yağlayıp tutması için az miktarda un ya da kakao serpin, ters çevirip fazlasını alın. Şimdi sahne kalıba dökülecek kek hamurunda.

Kuru meyve ve çikolataya geldi sıra

Kek hamurunu kalıba aldınız, üzerini düzelttiniz. Sonradan eklemek isteyeceğiniz kuru meyve parçaları, damla çikolata, ceviz gibi ürünler dibe çöküp kek kalıbının tabanına yapışabilir. Onca emek verdiğiniz kekiniz düzgün bir şekilde çıkmaz ve tüm emeğiniz boşa gider. Bu nedenle filmi başa sarıp sonradan eklemek isteyeceğiniz bu malzemeleri ayrı bir yerde hafifçe unluyor ve kek hamurunun üzerine döktükten sonra karıştırıyoruz. Sıra geldi pişirmeye!

Reklam
Reklam

İdeal Pişirme Isı ve Süresi

Fırını önceden ısıtmak şart. İdeal ısı aralığı 170-180 C. Kek kalıbının büyüklüğüne ve fırın yapısına göre değişiklik gösterse de dilimli bir kekin pişme süresini ortalama 40-45 dakika olarak düşünebilirsiniz.

Bu püf noktaları elinizin altında olduktan sonra çayı demleyin size misafirliğe geliyoruz :)