INDIANAPOLIS (A.A) - Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki bir binanın gizli bölümlerinde 2. Dünya Savaşı'nda iki yıl boyunca ailesiyle saklanan ve yaşadıklarını güncesinde kaleme alan Frank'e esareti boyunca umut veren kestane ağacının tohumlarından yeşeren 11 filiz, ABD'deki Anne Frank Merkezi'nce çeşitli müzelere, okullara ve parklara dağıtıldı.
İlk filiz, nisan ayında Indianapolis'teki Çocuk Müzesi'nin bahçesine ekilecek. Bir diğer filiz, New York'ta 11 Eylül saldırılarında yaşamını yitirenler anısına yapılan bir parkta hayat bulacak. Bir başkası ise Arkansas'ta ırk ayrımcılığının sona erdirilmesinde önemli gelişmelere sahne olan bir okulun bahçesine dikilecek. Kalanlar da Massachusetts, California, Idaho, Michigan ve Washington eyaletlerine gönderilecek.
Frank'in güncesinde sık sık söz ettiği kestane ağacı, 23 Ağustos 2010'ta şiddetli rüzgar nedeniyle yıkılmıştı. Yüzlerce yıllık olduğu sanılan kestane ağacından alınan tohumlar, hoşgörünün tüm dünyada kök salması amacıyla çeşitli ülkelere gönderilmişti.
-Anne Frank-
Frank ailesi, Naziler'in Hollanda'yı işgali sırasında Yahudi soykırımından kurtulmak için Prinsengracht'taki bir ofis binasının arkasında bulunan gizli bölümde saklanmıştı. O sıralar 14 yaşında olan Anne, doğum gününde hediye edilen günceye yaşadıklarını, üzüntülerini, özlemlerini ve umutlarını yazmıştı. Frank ailesi, 2 yıl sonra bir polis baskınında tutuklanıp Polonya'daki Auschwitz toplama kampına gönderilmişti. Anne ve ablası Margot, Auschwitz'ten Bergen-Belsen kampına transfer edilmiş ve 1945'te orada ölmüştü. Aileden hayatta kalmayı başaran tek kişi, baba Otto Frank olmuştu. Otto, Anne'nin güncesini bulmuş ve yayımlatmıştı.
"Anne Frank'in Güncesi", 60 dile çevrilmiş, Yahudi soykırımını en iyi anlatan kitaplardan biri olarak "Çok satanlar listesi"ne girmişti. Günce, tiyatro ve beyaz perdeye de uyarlanmıştı.