Anne olma yaşınızı geciktirmeyin!

Yaş ilerledikçe gebe olma şansı da azalıyor. Birçok kadın; okul, iş, kariyer, ev, araba derken, çocuk sahibi olmayı erteliyor. Hal böyle olunca yaşta geçebiliyor. İlerlemiş yaşlarda çocuk sahibi olunamaz mı? Tabi ki olunabilir. Ancak 25 yaşındaki bir kadın genellikle 2-3 ay içinde hamile kalabiliyorken, 35 yaşının üzerindeki kadınlarda bu süre 6 aydan daha uzun sürebiliyor.

İleri yaştaki kadınların hamile kalma şansının azalmasına karşın düşük yapma riski artıyor. Düşük yapma riski 30 yaşına kadar yüzde 10, 30’lu yaşlarda yüzde 13, 40’lı yaşlarda ise yüzde 34’e yükselir. Bununla birlikte gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi zorlaşır.

Düşük Yapma Riski Artıyor!

Üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı, kronolojik yaşından daha önemlidir. Bazen 45 yaşındaki bir kadın düzenli yumurta üretebiliyorken, çok daha genç olan kadın çoktan menopoza girmiş olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki kadınların biyolojik yaşı ilerledikçe yumurta rezervleri ve yumurta kalitesi azalır.

Reklam
Reklam

35 yaş üstü kadınların 3’te biri, 40 yaş üstü kadınların ise 3'te ikisinde kısırlık görülüyor. Öte yandan düşük ihtimali, 20’li yaşlarda %10, 35 yaşından sonra %20, 40’lı yaşların başında %35, 45 yaşının üzerinde ise %50’e kadar yükselebiliyor.

Yaş İlerledikçe Gebeliği Zorlaştıran Nedenler

Yumurtaların yaşlanması, döllenme oranının azalması, yumurtaların sayısının azalması, endometriumun döllenen yumurtayı tutma yeteneğinin azalması, endometriozis ve myomların artması gibi nedenler, gebelik şansını düşürüyor.

Kadının yaşı ilerledikçe yumurtanın etrafında zona adı verilen tabaka kalınlaşarak embriyonun rahme tutunmasını buna paralel olarak da gebelik şansını azaltır. Zona adı verilen tabakada pencere açılmasında kullanılan lazer yöntemi gebelik şaşını yükselten tedaviler arasındadır. Lazer kullanılarak yapılan yardımla tomurcuklanma uygulamaları embriyoya zarar vermez, bu yöntem ile 38 yaş üzerindeki birçok vakada gebelik sağlanabilir.

İnfertilite Tedavisi

Kısırlığın birçok tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavilerden biri yumurtlama ve aşılama tedavisidir. Yumurtlama tedavisine adetin üçüncü günü başlanmaktadır. Ağızdan hap ya da iğne tedavisi ile yumurtanın büyümesi sağlanır.

Reklam
Reklam

Bir başka tedavi yöntemi ise cerrahi işlemlerdir. Laparoskopi veya histeroskopi ile yapılan ameliyat tedavileri kısırlık tedavisinin bir parçası olarak gerekebiliyor. Bunun dışında tüp bebek tedavisi de kısırlık için uygulanan bir başka alternatif yöntemdir.

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr
stasdemir@fertijin.com.tr