Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Tolga Ergin, hastanenin web sitesine yaptığı açıklamada, birçok kadının ileri yaşlarda anne olmayı tercih ettiğini, özellikle çalışan kadınlar arasında ileri yaşta anne olma oranlarının giderek arttığını söyledi.
Yaş ilerledikçe risklerin arttığının da bilinen bir gerçek olduğunun altını çizen Ergin, "Zaten riskli gebelik dendiğinde ilk akla gelen risk faktörlerinden birisi ileri yaş. Bu hamileliklerde Down Sendromu (Mongolizm) başta olmak üzere bazı kromozomal bozuklukların görülme sıklığında önemli artışlar gözleniyor" diye konuştu.
Artan yaşla birlikte anne adayında hipertansiyon, şeker hastalıkları gibi sistemik hastalıkların görülme sıklığında da bir artış olduğunu belirten Doç. Dr. Ergin, şunları kaydetti:
"İşte bu nedenlerden dolayı ileri yaş gebelikleri yüksek riskli gebelikler olarak kabul ediliyor. Anne olmak için 20 ila 35 yaş arası en uygun dönem gibi görünmektedir. Gebeliğinde 35 yaş ve üstünde olan anne adayları, ileri anne yaşı grubuna girmektedirler. Bilim alanında yaşanan gelişmeler sonucu yardımcı üreme teknikleri ile hamile kalan kadın sayısında büyük bir artış var. Yıllarca hamile kalamamış pek çok kadın bu yolla hamile kalmanın mutluluğunu yaşıyor. Bunun doğal sonucu olarak ileri yaş gebelikleri daha çok görülüyor. İleri anne yaşı olan gebelerde gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker hastalığı, peripartum kardiyomyopati (doğum öncesi ve sonrası dönemde gelişebilen kalp yetmezliği), doğum sonrası kanamalar, plasental anormallikler, erken doğum, ölü doğum ve artmış sezaryen oranı dikkati çeken başlıca problemler arasındadır. Anne yaşının artmasıyla gebelikte diğer sistemik hastalıklar olma şansı da artmaktadır. Ancak ileri yaşta olmasına rağmen, genel sağlık durumu normal olan hastalarda bu risk minimale indirilebilir."
İleri yaşta anne olmanın sadece hamileler açısından değil, bebekler açısından da riskler taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Ergin, 35 yaşın üzerinde oluşan gebeliklerde ortaya çıkan önemli sorunlardan birinin de artmış kromozom anormalliği ihtimali olduğunu kaydetti.