Anne olmayı sürekli erteliyorsanız dikkat!

Teknoloji, ileri yaş ve çevre kirliliği çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor.

Kadınlar için ideal üreme yaşı 18-25 arasıdır. Ancak, modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmektedir. Günümüzde, özellikle kadınların iş hayatında aktif rol almasının artışıyla birlikte, doğurganlıklarını ertelemeleri söz konusudur. İleri yaşta bebek doğuran, özellikle ilk bebek için 30'lu yaşlarını bekleyen pek çok kadın mevcuttur. Kadın Hastalıkları Doğum İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş; tıptaki gelişmelere paralel olarak gebelik takibindeki gelişmeler de ileri yaş gebeliklerini teşvik eder bir hal aldığını belirtti. İleri yaşta anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranları düşmektedir. Bu nedenle kadınlara gebeliği geciktirmemeyi yani anne olmayı öneriyoruz.

Reklam
Reklam

Avrupa Birliği'nin en son hazırladığı raporu, doğal yollarla üremenin 2050 yılının sonlarında % 90 oranında azalacağını öngörmektedir. Bu durum, bizce gelecekteki çiftlerin önemsemesi gereken ve hiç küçümsenmeyecek bir rakamdır.


Teknoloji sperm sayısını etkiliyor

Kısırlaşmadaki en önemli göstergelerden birisi, sperm sayısındaki azalmadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınladığı rapora göre erkeklerde ortalama sperm sayısı, 100 yıl önce 100-120 milyonken artık 15 milyona kadar düşmüştür. Bu düşüşün en önemli nedeni, insanı modern yaşamla buluşturan teknolojik gelişmeler, sanayileşmedeki artışa bağlı ağır metallerin alımı, hava, su, çevre kirliliği, beslenme, obezite, sigara ve alkol tüketimindeki artış olarak gösterilmektedir.


Yumurta yaşlanmasına dikkat!

Kısırlaşmadaki artışa neden olan diğer bir faktör de, kadınların modern toplum düzenine ayak uydurarak iş ve kariyer telaşı ile doğurganlıklarını ertelemeleridir. Bu da beraberinde yumurta yaşlanmasını ve genetik hasarda artışı getirmektedir. Bilimsel verilere göre 35 yaş sonrasında tüp bebek yapılsa dahi gebelik oranları, yüzde 30'ların altına düşmektedir.

Reklam
Reklam

İleri yaş tüp bebek tedavisi de zor!

İleri anne yaşı dendiğinde 35 yaş ve üzerinde olan anne adayları anlaşılmaktadır. Bu yaş grubunda zaman gerçekten kritik önem taşımaktadır. En kısa sürede en etkili tedaviye geçmek izlenecek en doğru yoldur. Doktorların, bebek isteyen ileri yaş anne adayının vakit kaybetmesine izin vermemesi gerekir. Yaş ile birlikte kadının gebe kalma potansiyeli de azalmaya başlar. 40'lı yaşlarda gebe kalma olasılığı %50 civarında azalır. Gebelik olsa bile, düşük riski de %30 civarındadır. Doğal yöntemlerle gebe kalma şansının azalmasına rağmen infertilite tedavisi ile bu şans %10 kadar arttırılabilir. Bu tedavide önemli olan yumurtalıkların rezervidir. 45 yaş üzerindeki kadınların tedaviye cevap vermeleri çok zor olduğundan, tüp bebek uygulamasını önermiyoruz. Tüp bebek yönteminin başarıya ulaşması için kadının yumurtalıklarında yumurta kalitesi büyük önem taşımaktadır. Yumurta azalması veya kalitesinin bozulması bazı durumlarda daha erken yaşta, olabilmektedir. Bu yüzdendir ki anne olmayı ertelemeyin.

Reklam
Reklam