Anne sütünden sonra en değerli besin balık

İSTANBUL (İHA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balığın anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı olduğunu açıkladı.

Açlık duygusunu gidermek ve karın doyurmak için yemek yemenin iyi beslenme olmadığını, karın doyurmanın normal büyüme ve gelişmeyi sağlamadığı gibi sağlığı da korumadığını söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balığın anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı olduğunu belirtti. Balık etinin ucuz protein ve enerji kaynağı olduğunu belirten Doç. Dr. Çolakoğlu, kolay sindirilebilir, protein, doymamış yağ asitleri, iyot ve selenyum kaynağı olması nedeniyle balığın beslenme açısından çok değerli olduğunu kaydetti. Dengeli beslenmenin esas öğesinin protein olduğunu belirten Doç. Dr. Çolakoğlu, "Anne sütü biyolojik değer açısından 100 olarak kabul edilirse takip eden sıralamada 93 ile deniz balığı geliyor. Balık, anne sütünden sonra en değerli besindir. Normal şartlarda 200 gram tüketilen balıketi, bir insanın günlük protein ihtiyacının yüzde 70`ini karşılamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'un ünlü balık restoranları zinciri Balıkçı Kenan'ın sahibi Kenan Balcı ise, balığın anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı olduğu yönündeki tespitleri halka anlattıklarını belirtti. Kenan Balcı, herkesin haftada en az iki kez balık tüketmesi gerektiğini hatırlatarak, bunun yanı sıra balığın tazeliğine ve hangi mevsimde hangi balığın yenilmesi gerektiğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Balığın yararlarını, taze balığın nasıl anlaşılacağını ve pişirme yöntemlerini anlatan Kenan Balcı,
"Balık başka bir besin kaynağıyla kıyaslanamaz. Yaz-kış balık tüketilebiliyor. Ancak, en doğru olanı balığı mevsimine göre tüketmektir" şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZ BALIK YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİN Her mevsimde balık tüketilebileceğini söyleyen Kenan Balcı, "Balık tüketirken dikkat edilmesi gereken hususların başında balığın taze olması geliyor. Bunun yanı sıra balık türlerini mevsimine göre tercih etmek gerek. Biz, bundan birkaç yıl önce uluslararası gıda bilimi araştırmacılarının; 'Balığın anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı' olduğu yönündeki tespitlerini halkımıza elimizden geldiğince duyurmaya çalıştık. Balığın insanoğluna yararlarını duyurup, anlatırken önemli bilim adamlarımızın
tespitlerini halkımıza anlatıyoruz. Ben bir kez daha ülkemizin balık ve deniz canlıları yönünden zenginliğine dikkat çekmek istiyorum. Denizlerimizin ve deniz canlılarımızın daha fazla korunması gerektiğini düşünüyorum. Bizim için zengin bir besin kaynağı olan deniz canlılarımızı, balık türlerimizi korumalıyız. Örneğin avlanma kurallarına uyulması da ayrı bir dikkat edilmesi gereken durumdur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

BALIĞIN YARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ
Balığın anne sütünden sonra en değerli besin kaynağı olmasının yanı sıra kalp krizi riskini de önlediğini ve kolesterolü dengelediğini hatırlatan Balcı, "Küçük çocuklarda gözün retinası ile beyin gelişimine yardımcı olur: Gebelikte anne adayları da hamilelik süresince bol bol balık tüketmelidir. Balık düşük yağ ve kalori içerdiği için diyette mükemmel bir besindir. Buğulama, ızgara gibi pişirme şekillerini daha çok öneriyoruz. Balık yağları romatoid hastalıklar ve şişlikleri için yararlıdır. Bu nedenle
haftada birkaç kez balık yenmelidir. Eğer düzenli olarak balık yerseniz romatizmal hastalıklardan korunabilirsiniz. Balık aynı zamanda göğüs kanserini önlemeye yardımcı olur" bilgilerini aktardı .

Balcı, yalnızca kış aylarında değil her mevsimde balık yenilebileceğini ancak türlerinin bilinmesinin, bu beslenme şeklini daha da lezzet alınır şekle getireceğini söyledi.