Anne sütü yetersiz kaldığında öncelikle anne desteklenmelidir. Annenin moral olarak, bedensel olarak, uykusu, beslenmesi, psikolojisi her yönden desteklenmelidir.
Doğumdan sonra hormonların birden düşmesi ile beraber annelerde blues denilen depresyon yani hormonların düşmesine bağlı, yetememezlik yani ben acaba yetemeyecek miyim, sütüm yetmiyor mu gibi bir endişe olmaktadır. Bu da sütün azalmasına neden olmaktadır. Üstelik yeni doğan bir bebeğin sorumluluğunu babanın desteği olmadan annenin tek başına alması, annenin oldukça moralini bozmaktadır.
Yeni doğum yapan bir annenin sütünün bol olması için mutlaka uykusuna dikkat etmesi, gebelikte aldığı vitaminleri alması, yeterince sıvı alması, günde 3 litre kadar su içmesi ve proteinden ve kalsiyum yönünden zengin bir diyet yapması gerekir.
Bunların yanında sütün artmasına yardımcı olabilecek destekler de vardır. Anne sütünü artıran çaylar, ısırgan, anason, rezene, kimyon gibi gıdalar gazı azaltıp sindirimi kolaylaştırıp biraz da annenin sütünün artmasına yardımcı olabilir. Ama halk arasında denildiği gibi şekerli su, komposto gibi gıdaların anne sütünü arttırdığı kanıtlanmış değildir.
Annenin morali iyi olduğu zaman, ben bunu yapacağım dediği zaman sü doğal bir şeydir ve yapısal olarak olabilir. Ama bazen hiç olmadığı zaman doktor desteği gerekir. İhtiyacı olduğunda biraz mama ile destek yapılabiliyor. Ama mümkünse hiç bunlara gerek olmadan annenin moralini destekleyerek, birazcık yardımcı olarak, beslenmesini düzenleyerek ailecek destek olunması gerekir. En önemli gıda uyku, su ve moraldir. Diğer komposto, boza, aşure ya da malt içeceği gibi gıdalar sadece annenin stresine bağlı olarak azalmış B vitaminlerini yerine koyduğu için faydalıdır.
Ben de çocuk doktoru olarak annenin sütünü arttırmak için B vitaminleri desteği yani malt içeceklerini önermekteyim. Bunun yanında annenin uykusuna dkkat etmesi ve günde en az 3 litre sıvı almasını önermekteyim.