İSTANBUL (İHA) -Acıbadem Sağlık Grubu hekimi Dr. Seçil Sözen, anne sütünün öneminin herkesçe bilindiğini ifade ederek, "Buna rağmen uygulama noktasında anne sütü ile beslenen bebek sayısının çok az olduğunu görüyoruz ve annelerin bu konuda biraz daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Birçok ülkede annelerin büyük çoğunluğunun bebeklerine yapay yiyecek ve içecekler vermeye 4. aydan çok önce başladıklarını kaydeden ve 2 yaşından çok önce anne sütü ile emzirmeyi kestiklerini söyleyen Dr. Seçil Sözen, "Bu durumun sık rastlanan nedeni annelerin sütlerinin yeterli olduğuna inanmamaları veya emzirmede bazı güçlüklerle karşılaşmalarındandır. Bazen de bu durum, annenin ev dışında çalışması ve işine devam ederken aynı zamanda nasıl emzireceğini bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde ortalama anne sütü alım süresinin 10 olmasına rağmen yaşamın ilk üç ayında anne sütüyle beslenen bebeklerin oranı yüzde 13.8'dir" şeklinde konuştu.
"ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI"
Anne sütünün mükemmel besin içeriği ve kolay hazmedilir olmasının en önemli özelliği olduğuna dikkat çeken Dr. Seçil Sözen, "Anne sütü sadece ideal besleyici değil, süt çocuğunu infeksiyondan koruma özelliğini de gösteren bir besleyicidir. Anne sütünün bu özelliği, içerdiği direkt etkili antimikrobiyal faktörler ve bağışıklık sistemini modüle eden biyoaktif faktörler sonucunda olmaktadır. Anne sütüyle beslenmenin sağlığa olumlu etkileri sadece verildiği süreye kısıtlı değildir. Anne sütüyle beslenen süt çocuğunun ileri yaşama eriştiğinde büyümesinin daha normal olduğu bilinmektedir" dedi.
Anne sütü ile beslenen çocuklarda şişmanlık problemi yaşanmadığına değinen Dr. Sözen, "Koroner kalp hastalıklarının gelişmesinin önlenebildiği, anne sütü ile beslenen çocuklarda konuşma problemlerinin daha az izlendiği ve matematik skorlarının daha yüksek olduğu yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. ABD'de yapılan bir çalışmada 2 yaşından sonra çocukların zekaları değerlendirildiğinde zeka yaşı (IQ), biberonla beslenenlerden daha yüksek bulunmuştur" diye konuştu.
"TİP 1 DİYABET AZ GÖRÜLÜYOR" Dr. Sözen, anne sütü ile beslenen çocuklarda çene ve ağız gelişimine ait bozuklukların ve diş çürüklerinin daha seyrek görüldüğüne dikkat çekerek, "Emzirme sırasında bebeğin pozisyonuna daha uygun olmasına bağlı olarak orta kulak iltihabı daha az rastlanıyor. Ayrıca yaşamın erken aylarında inek sütü, endüstriyel formül mamalarla beslenen çocuklarda tip 1 diyabet daha fazla görülüyor" ifadelerini kullandı.
Dr. Seçil Sözen, bebeğin doğru şekilde emzirilmesinin öğretilmesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve bebek hemşirelerinin yardımcı olmasının önemini vurgulayarak, "Emzirme eğitimi gebelik sırasında başlamalıdır. Annelere kendileri veya bebekleri yalnız sağlıklı olduklarında değil hastalandıkları zaman da emzirmenin sürdürülmesi öğütlenmelidir" şeklinde konuştu.