Ankara –AA- Annem yok artık/Bu kesin/Gelinecek bir yere gitmedi/İşte geldim çocuklar demeyecek/Nasılsın yavrum demeyecek/Sobanın yanında oturup uzatmayacak yorgun ayaklarını/Sabah kahvaltılarının masası olmayacak artık/Yine gel demeyecek...
Ataol Behramoğlu, artık çok uzaklardaki annesine onun hiçbir zaman duyamayacağı bu mısralarla sesleniyor. Tıpkı bu şiirdeki annesini özleyen Behramoğlu gibi Amerikalı Anna Jarvis de kaybettiği annesine bir armağan vermek istedi ve belki de en değerlisini verdi: Anneler Günü...
Bu pazar, Jarvis'in dünyanın bütün annelerine armağan ettiği bir gün... Çocukları uğruna nice zorluklara katlanan, hatta yaşamını bile hiç düşünmeden feda eden anneler, en değer verdikleri insanlardan, yani çocuklarından gelecek bir armağanı, daha doğrusu onları hatırladığımızı gösteren ufacık bir ipucunu bekliyor.
-Sümerler'e kadar uzanıyor...-
Anneler için yapılan kutlamalar asırlar öncesine dayanıyor ve Sümerler'e dek gidiyor. Anaerkil düzenin hüküm sürdüğü tarihin ilk çağlarından bu yana İştar, Kybele, Rhea ve daha birçok yerel ve dönemsel isimlerle analık, doğurganlık niteliğiyle ön plana çıkarak doğanın uyandığı, yeniden doğduğu bahar mevsimiyle özdeşleşti.
Erkek egemen düzenin yerleşmeye başlaması, zaman zaman kutlamaların içeriğinin ve şeklinin değişmesine, hatta bazı dönemlerde gizli olarak yapılmasına sebep olmuşsa da kesintiye uğratamadı. Her bahar yapılan coşkulu kutlamalar bir gelenek halini alarak binlerce yıl kesintisiz olarak sürdü.
-ANNELERİN PAZAR'I...-
1600'lü yıllarda İngilizler arasında "Annelerin Pazar'ı" adı ile Lent döneminin 4. Pazar günü kutlamalar yapılmaya başlandı.
Zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler, bu özel günde izinli sayılarak tüm günlerini evlerinde anneleriyle geçiriyorlardı. Annelerine "Anne Keki" adlı bir pasta götürme adeti de yerleşmişti.
Hıristiyanlığın Avrupa'da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi"ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali de "Annelerin pazarı" kutlamaları ile birleşti.
"Anneler Günü" ile ilgili ilk resmi kutlama önerisi, Amerika'da 1872 yılında Julia Ward Howe tarafından barışa adanan bir gün olarak tasarlanarak ilk kez Boston'da bir yürüyüşle kutlandı.
1907... Philadelphialı Anna Jarvis, annesinin ölüm yıl dönümü olan Mayıs ayının ikinci Pazarı'nın "Anneler Günü" olarak kutlanması için bir kampanya başlattı. Bir sene sonra Philadelphia'da ulusal olarak kutlanmaya başlandı. 1911'de hemen her ülkede kutlanmaya başlanmıştı. 1914 yılında ABD başkanı Wilson tarafından resmi bir açıklama ile Mayıs ayının ikinci Pazar'ı "Anneler Günü" olarak duyuruldu.
"Anneler Günü"nde en çok satın alınan armağan, hiç kuşkusuz annelerin güzelliğini en iyi biçimde anlatan çiçekler... Çiçekler, bu özel gün için bütün dünyada "Anneler Günü"nün sembolü olarak kabul edilen temizlik ve tatlılığın ifadesi.
[
Tüm bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN](http://www.mynet.com/annelergunu/2007/default.asp)