Anneler için en kötü ülke: Nijer

Çocuklara yönelik yardım kuruluşu Save The Children, Batı Afrika ülkesi Nijer'i anne olunacak en kötü ülke olarak değerlendirdi.

Çocuklara yönelik yardım kuruluşu Save The Children, Batı Afrika ülkesi Nijer'i anne olunacak en kötü ülke olarak değerlendirdi.

Kuruluş, yıllık raporunda sağlık, eğitim, ekonomik statü ve beslenme gibi konularda anneler açısından koşulları değerlendirerek 165 ülke arasında sıralama yaptı.

Bölgede giderek ağırlaşan gıda krizinden etkilenen Nijer, Afganistan'ı geride bırakarak listede en son sırada yerini aldı.

Sağlık görevlilerine yapılan yatırımlar nedeniyle Afganistan ilerleme kaydederek listede biraz yükseldi.

Reklam
Reklam

'Fasit daire'

Nijer'in durumu beslenme ile yakından ilgili.

Save The Children, Sahel bölgesindeki gıda krizinin bir milyona yakın çocuğun yaşamını tehlikeye düşürdüğünü bildiriyor.

Kuruluş, kronik beslenme yetersizliği nedeniyle çocukluğunda kendileri etkilenen annelerin nasıl zayıf ve hastalıklara açık bebekler doğurduğunu açıklıyor.

Kuruluşun raporunda, "Eğer bir anne yoksulsa, aşırı çalışmak zorundaysa, eğitim almamış ve sağlıksızsa bebeğini de yeteirnce besleyemez ve bu da bebekte kalıcı etkiler bırakır" deniliyor.

Kuruluşun yöneticisi Brendan Cox, "Yetersiz beslenme konusunda, anneler ve bebekleri için beslenme projelerinin akışına yol açarak hayatta kalmayı ve sağlıklı olmayı sağlayacak global önderliğe ihtiyacımız var" diyor.

Save The Children çocukların hayatında, anne karnındaki dönemi de kapsayan ilk bin güne yoğunlaşan bir program ile bu fasit daireyi kırmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

BBC'nin Afrika uzmanı Martin Plaut raporun, bir ülkenin listedeki sıralamadaki yerinin sadece o ülkenin zenginliği ile alakalı olmadığını gösterdiğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Plaut, Malawi gibi, yoksul bir ülkenin listedeki yerinin daha yukarıda olmasını sağlayan temel nedenin, çocukların doğdukları andan başlayarak iki yaşına kadar emzirilmesi uygulaması olduğunu belirtiyor.

Plaut, Nepal, Pakistan ve Mali gibi ülkelerde özel eğitimli binlerce sağlık personelinin ülkeyi dolaşarak bebeğin emzirilmesi konusunda anneleri bilinçlendirdikleri, böylece çocuklar arasında belsenme yetersizliğinde büyük br düşüş görüldüğünü ifade ediyor.

Save The Children raporunda anne olunacak en iyi ülke listesinde Norveç ilk sırada yer alıyor.