Annenin Yedikleri Mi Sebep Oluyor?

Yeşil dışkı: Annenin yedikleri mi sebep oluyor?

Soru: İkiz oğullarım var. Emzirirken ikisiyle de problem yaşamıyorum. Geçen hafta ikizlerimden daha şişman olanı, Joseph bütün gün boyunca sancılandı ve dışkısı sulu ve yeşildi. Yediklerimdekilerin yağ oranının düşük olmasından kaynaklandığı söylendi. Yeşil dışkı olması endişelenecek bir durum mu?

Cevap: Her iki bebeğinizi emzirmenizdeki başarıdan dolayı tebrikler! İkizleri emzirdiğinize göre sütünüz çok bol. Sağlıklı, mutlu ve iyi büyüyen bebeklerin dışkılarının yeşil olmasında endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Yeşil dışkı ilk süt ve son süt dengesizliğinden kaynaklanır. Bu durum komplike gibi görünüyor, ama değil. Bol miktarda ilk süt alımı yada bol miktarda şeker alım yeşil dışkıya sebep olur.

Reklam
Reklam

Bebek bol miktarda ilk süt tükettiğinde daha sık beslenmek ister. Sancıya, gaza, göğsü reddetmesine yada göğüste mutsuz görünmesine sebep olabilir. Emziren annelerin bol sütü olduğunda yeşil dışkı rastlanılan bir durumdur. Bu durumla başa çıkmak için bebeğin dengeli bir şekilde beslenmesine, her iki yada üç saatte bir emzirilmesine özen gösterilmelidir. Örneğin biri sağ göğüste diğer sol göğüste düzenli olarak sabah dokuzda emzirilebilir. Saat 11 de ise bebekler tam ters göğüslerden emzirilmelidir. Bebeklerin beslenmelerini kendilerinin kontrol etmesini sağlayın, böylece ihtiyaçları doğrultusunda yeterli beslenirler.

Yeşil dışkı günde 12 ile 16 arası sulu ve kokulu oluyorsa bebeğiniz ishal olmuştur. Bebeğiniz hasta yada ishalse pediyatristinize danışmalısınız.

İyi dileklerimle

Debbi Donovan