Annesinin Hayalini 15 Yıl Sonra Türkiye'de Gerçekleştirdi

AYŞE ŞENSOY - Anne ve babası da tiyatro oyuncusu olan 36 yaşındaki Dağıstanlı tiyatrocu Rabiat Osaeva, annesinin yıllar önce kurduğu hayali gerçekleştirdi.

AYŞE ŞENSOY - Anne ve babası da tiyatro oyuncusu olan 36 yaşındaki Dağıstanlı tiyatrocu Rabiat Osaeva, annesinin yıllar önce kurduğu hayali gerçekleştirdi. Annesinin 15 yıl önce Türkiye'de sahnelenmesi hayalini kurduğu "Taşbike" adlı yöresel tiyatro oyununun yönetmenliğini yapan Osaeva, oyunu Türkiye'de sanatseverlerle buluşturarak, annesine verdiği sözü tuttu. Oyuncu ve yönetmen Osaeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan itibaren sanatla büyüdüğünü söyledi. Babası Baysoltan ve annesi Totukhanum Osaeva oyuncu olduğu için küçük yaşlardan itibaren tiyatronun içinde bulunduğunu belirten Osaeva, her zaman bu alanda ilerlemek istediğini dile getirdi. Türkiye'ye ilk defa bu yıl Konya'daki 7. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'ne katılmak için geldiğini anlatan Osaeva, şunları kaydetti: "Taşbike adlı oyunumuzu sahnelemek için Dağıstan'dan 25 kişilik ekiple geldik. Ben 9 yaşındayken aynı oyunda sahne almıştım. Annem de o zamanlar başrol oyuncusuydu. Annemin hep bir hayali vardı. 'Senden tek isteğim, bu oyunu Türkiye'de oynatacaksın' derdi. Benim de oyunun Türkiye'de sahne alması 15 yıllık isteğimdi. Annemin hayalini gerçekleştirdim. Eskiden annemin başrolünü oynadığı oyunun yönetmenliğini yaparak Türkiye'de sahneledim. Çok mutluyum." Osaeva, Türkiye'de çok sıcak karşılandıklarını vurgulayarak, "Türkler bizi çok hoş karşıladı, kucak açtı. Markete gittiğimizde 'Nereden geldiniz' diye soruyorlar. Dağıstan'dan geldiğimizi söyleyince 'Kardeşlerimiz gelmiş' diyorlar. İnsanlar çok sıcak. Türkiye'ye geldiğim için çok mutluyum. Başka oyunlar ile tekrar gelmek istiyoruz" diye konuştu. - "Türk milletini kendimizden görüyoruz" Tiyatroyla 1973 yılında tanışan 64 yaşındaki Baysoltan Osaev de Dağıstan'da tiyatroda yıllardır müdür ve sanatçı olarak çalıştığını söyledi. Türkiye'ye ilk defa 1991 yılında geldiğini ifade eden Osaev, daha sonra 1994 ve 1997 yıllarında Ankara'daki festivallere katıldığını bildirdi. İki yıldır da Konya'daki tiyatro festivalinde bulunduğunu belirten Osaev, şöyle konuştu: "Türk tiyatro oyunlarını çok beğeniyorum. Sahne alan çoğu oyunda öz değerlerimizi gördükçe duygulanıyoruz. Türk gelenekleri derin etki bırakıyor. Oyunlardaki yaşantılara baktığım zaman bizim kültürümüzle benzer yönleri var. Örf, adet ve geleneklerimiz birbirine çok yakın. Kardeş kardeşi nasıl karşılıyor, kucaklıyorsa burada da insanlar bizi öz kardeşi gibi kucakladı. Türk milletini kendimizden görüyoruz. Biz bir halkız, bir milletiz. Bizi ancak Allah ayırabilir." Oyunda genç, kararlı ve güçlü bir ruha sahip Taşbike adında kızın hayatı anlatılıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: