Ansiad 15. Olağan Toplantısı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de yapılan tarihi kazılarda çanak, çömlek, sanat eserleri ve...

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de yapılan tarihi kazılarda çanak, çömlek, sanat eserleri ve heykeller çıkarken, Kayseri'de tabletler üzerinde 6 bin yıl öncesine ait senet ve faturaların bulunduğunu söyledi.

Özhaseki, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Türkiye'de, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerin dışında kalan 25-30 kentin vilayet konumundan ilçe konumuna düştüğünü anlatan Özhaseki, "Bunların birçoğu medeniyetlerin başkenti konumundaydı. Şimdi iyice geride kalmış durumdalar. Bir 10-15 vilayet var ki, gelişiyor, kalkınıyor. Bunlardan biri de Kayseri. Kayseri'nin teşebbüs yapısı çok gelişmiş ama coğrafi özellikleri iyi değil. Yapabileceği şey, Antalya ile yarışmak değil. O açıdan kalkınan şehirler, genellikle kalkınmakta olan şehirler kendi özelliklerini iyi biliyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

Kayseri'de binden fazla fabrikanın olduğu, 150'den fazla ülkeye ihracat yapıldığını anlatan Özhaseki, şunları söyledi: ”Geleneksel olarak bizde ticaret çok önemli. Bundan 6 bin yıl önce yaşayan yerli kavimler bir ticaret kolonisi kurmuşlar, Mezopotamya'dan gelenlerle mal mübadelesine başlamışlar. Yapılan kazılarda her taraftan çanak, çömlek, sanat eserleri, heykeller çıkar. Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor. 24 bin civarında tablet çıktı ortaya. Üzerinde alışveriş var, alım satım var, faiz oranları var, kralların emirleri var ama hep ticaret üzerine. Geçenlerde sadece farklı bir şey çıktı. O da gelin kaynana kavgası. Kayseri'de oturan bir gelin Mezopotamya'ya alışverişe giden kocasına mektup yazıyor, 'çok acele gel bu annen beni öldürecek' diyor. Kayseri'de insanlar hep tüccar işinde gücündeler. Bütün fıkralar sanki ticaret ve alışveriş üzerine.”

Kayseri'de bir günde 139 fabrikanın temelini atarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini vurgulayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kentin kendine has hayırseverlik kültürünü de geliştirdiğine şöyle değindi: "Hayır işlemeyen kimse kalmadı gibi. Yüzlerce insan hayır işliyor. Bu bir gelenek. Kültürümüzün bir parçası."

Reklam
Reklam

Bir şehrin geleceğini o şehrin yöneticileri, ileri gelenleri, yaşayanlarının vizyonunun belirlediğini söyleyen Mehmet Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: "O şehirde yaşayanlar kimse, onların vizyonu neyse, ufukları neyse şehrin geleceğini o belirliyor. Eğer siz iyi niyetli yola çıkarsanız, şehir gelişiyor büyüyor. Herkes orada yaşamaktan keyif alıyor. Yoksa geriye doğru yavaş yavaş gidiyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz