Antakya'da narenciye zirvesi

HATAY (İHA) - Akdeniz Ülkeleri Narenciye İrtibat Komitesi'nin (CLAM) 2004 Yılı Genel Kurulu Antakya'da başladı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen genel kurul, 2 gün sürecek.

Antakya Savon Otel'de başlayan CLAM 2004 Yılı Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan AKİB Genel Sekreteri Selami Gedik, genel merkezi İspanya'nın Madrid kentinde bulunan CLAM'ın, narenciye sektörünü uluslararası platformda tarafsız olarak temsil eden tek kuruluş olduğunu belirterek, "Bugün burada, 11 asil üye olan Türkiye, İspanya, Fas, İsrail, Tunus, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Fransa, Mısır, Cezayir ile Güney Afrika, ABD, Belçika'nın da çalışma grupları yer almaktadır. Toplantının dünya narenciye sektörünün sorunlarına ışık tutacağına inancımız tamdır" dedi.

Reklam
Reklam

AKİB Başkanı Ali Kavak da, CLAM'ın üye ülkeler arasındaki bilgi birikiminin paylaşılması amacıyla oluşturulduğunu ifade ederek, "96 milyon ton olan narenciye üretiminde ABD 12 milyon tonla birinci sırada yer alırken, bunu 10 milyon tonla Çin takip etmektedir. Türkiye ise 8.sırada yer alıyor. İhracat cephesinde ise durum daha farklı. Dünya narenciye ihracatında 3 milyon ton ihracatla İspanya birinci sırada yer alırken, bunu 1 milyon tonla ABD takip etmektedir. Ülkemiz 740 bin ton narenciye ihracatı ile 4. sıradadır. Yani genel olarak dünyada üretilen toplam 96 milyon ton narenciyenin ancak yüzde 10'u ihraç ediliyor. İşte CLAM, dünyanın narenciye üretimi ve pazarlaması konusunda potansiyel bir güç olan bu ülkeler arasında, sektörel bilgi ve birikimlerin üye ülkeler arasında paylaşımı ile güçlü bir dayanışma ruhunu sağlamak amacıyla kurulmuştur" diye konuştu.

14 ülkeden 50 yabancı ve 50 yerli narenciye ihracatçısının katıldığı CLAM 2004 Yılı Genel Kurulu, açılış konuşmalarının ardından Ticaret ve Ekonomik Komisyon Toplantısı ile devam etti.

Reklam
Reklam