Antalya bayram namazı saati kaçta? İşte diyanete göre il il bayram namazı saatleri

Bayram namazı saat kaçta? Antalya'da yarın Kurban Bayramı saat kaçta kılınacak merak ediliyor. Diyanet, 2017 Kurban Bayramı namazı saatlerini açıkladı. Buna göre bayram namazı saat kaçta kılınacak belli oldu. Peki Antalya'da bayram namazı saati kaçta? Bayram namazı farz mıdır, kimler kılabilir? Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir? İşte diyanete göre Antalya ve ilçeleri bayram namazı saatleri...

Antalya'da bayram namazı saati kaçta merak ediliyor. Yarın sabah vakitlerinde kılınacak Kurban Bayramı namazı için Antalya halkı şimdiden heyecanlı. Bayram namazı, birlik ve beraberliğin doruğa ulaştığı andır. Genci, yaşlısı bir araya gelerek camileri doldurur ve omuz omuza saflarda huşu içinde bayram namazı eda edilir. Antalya halkı yarın kılınacak bu anı kaçırmamak için bayram namazı saat kaçta öğrenmek istiyor. Peki bayram namazı saat kaçta? Bayram namazı farz mıdır? Kadınlar bayram namazı kılabilir mi? Kurban, hangi hayvanlardan olur? İşte diyanete göre Antalya ve ilçelerinin bayram namazı saatleri ile il il bayram namazı vakitleri...

Reklam
Reklam

ANTALYA'DA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Antalya'da bayram namazı için camiler hazırlandı. Yarın sabah kılınacak bayram namazında camileri dolduracak cemaat, Kurban Bayramı namazı saat kaçta bilmek istiyor. İşte Antalya ve ilçelerinde bayram namazı saatleri...

Antalya
Merkez: 07.07
Akseki: 07.02
Aksu: 07.06
Alanya: 07.02
Demre: 07.10
Elmalı: 07.10
Finike: 07.09
Gazipaşa: 07.00
Gündoğmuş: 07.01
ibradı: 07.03
Kaş: 07.11
Kemer: 07.02
Korkuteli: 07.08
Kumluca: 07.09
Manavgat: 07.04
Serik: 07.05

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?

Hanbelî mezhebinde kuvvetli olan görüşe göre bayram namazı farz-ı kiffaye, Şâfiî ve Mâlikîler’e göre ise müekked sünnettir. İster vacip, ister sünnet kabul edelim hangi mezhepten olursak olalım müslümanların kaynaşmasına, görüşmesine vesile olan bayram namazlarına iştirak etmekte fayda ve sevap vardır.

Şâfiîler’e göre bayram namazının cemaatle kılınması daha faziletlidir. Fakat, tek başına hutbesiz olarak da kılınabilir. Bu yüzden yolcular ve kadınlar da bu namazı tek başına kılabilir.

Reklam
Reklam

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILABİLİR Mİ? BAYRAM NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?

Cuma ve bayram namazı gibi ibadetlerden kadınların muaf tutulmaları nasıl açıklanabilir?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak cuma namazını kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Hz. Peygamber (s.a.s.): “Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir” (Ebu Davud, Salat, 216) buyurmuştur. Diğer bir hadislerinde ise: “Kadın, çocuk, köle ve hasta hariç, cuma namazı her Müslüman’a farzdır.” (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 246; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 4, 65, H. No: 5190) buyurmuştur.

Asr-ı saadetten günümüze kadar müçtehit imamlar, alimler ve bütün müslümanlar, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir (İbnü’l- Hümam, Fethü’l-Kadir, II, 62; İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, I, 157; İbn Kudame, Muğni, II, 193; İbn Hazm, el-Muhalla, III, 259; Şirbini, Muğni’l-muhtac, I, 276).

Reklam
Reklam

Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.

Bayram namazlarında da aynı durum söz konusudur. Hz. Peygamber döneminde kadınların, namaza katıldıkları; adetli oldukları için namaz kılamayacak durumda olanların ise Musallanın kenarında durup tekbirlere katıldıkları ve hutbeyi dinledikleri bilinmektedir (Buhari, Salat 2; Müslim, Salatü’l-ideyn, 10, 11).

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLİR?

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Söz konusu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için devenin 5; sığır ve mandanın 2; koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu sayılan yaş sınırını geçtiği halde süt dişlerini değiştirmeyen hayvanlar da kurban edilir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: