Antalya Botanik EXPO'su

Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 2016'da "Çocuk ve Çiçek" temasıyla düzenlenecek Antalya Botanik EXPO'su için sembol bitki olarak narçiçeğinin kullanılmasını önerdi.

Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 2016'da "Çocuk ve Çiçek" temasıyla düzenlenecek Antalya Botanik EXPO'su için sembol bitki olarak narçiçeğinin kullanılmasını önerdi.

Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, çalışma gruplarının katımıyla hazırlanan Antalya Botanik EXPO'su için sembol bitki olarak narçiçeğinin kullanılması önerisinin Antalya Valiliği ile EXPO İcra Kurulu'na gönderildiği belirtildi.

Hazırlanan raporda narçiçeğinin neden sembol bitki olarak seçilmesi gerektiği, tarihi ve kültürel değerlerine dikkat çekilerek kapsamlı bir şekilde anlatıldığı ifade edilen açıklamada, ülkenin önemli antik kentlerinden Side'nin antik çağdaki anlamının 'nar' olduğu bildirildi.

Reklam
Reklam

Günümüzde Türkiye'nin uluslararası pazarda nar üretiminde İran ve Hindistan'dan sonra üçüncü geldiğine dikkati çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Raporda narın grafiksel ve tarihi değeri ile ilgili de bilgiler verildi. Anadolu halk kültüründe büyük önem atfedilen nar, Türk mitolojisi ve masallarında önemli bir yere sahiptir. Halk edebiyatında ve sözlü geleneğin hemen bütün türlerinde narı değişik özellikleriyle görmemiz mümkündür. Nar, çeşitliliğin, çok kültürlülüğün, aynı zamanda da birliğin, bütünlüğün ve barışın sembolüdür."

Antalya Valiliği ve EXPO İcra Kurulu'na gönderilen raporda narın neden sembol bitki olması gerektiğinin gerekçeleri ise şöyle sıralandı:

"Binlerce yıldır Akdeniz coğrafyasında yayılış gösteren bir bitki olarak yalnızca Antalya'nın değil ülkemizin de sembolü olma özelliğini taşımaktadır. Renk ve şekil bakımından gerek meyve gerekse çiçeğinin grafik değerinin çok yüksektir. Tarım sektöründe nar üretiminin olması dolayısıyla EXPO 2016 süreci boyunca nar suyu satılabilir, ikram edilebilir. Bereket, doğurganlık, güç, ölümsüzlük gibi kavramlar EXPO 2016'nın 'Çiçek ve Çocuk' teması ile birebir örtüşebilir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Volkan Poliçe

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: