Antalya cehenneme döndü

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında 10 bin hektar servi ve kızılçam alanı kül oldu. Adana, Fethiye, Ayvalık ve Kemer'de de orman yangını çıktı. Antalya tarihinin en büyük yangınında Serik'in Akbaş, Karataş, Sarıabalı, Deniztepesi ve Bucak köyleri etkilenirken, Manavgat'ın Taşağıl beldesi Sağırin, Karaevli, Karabük ve Çakış köylerinin yangından etkilenmemesi için de çalışmalar sürüyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Karabük köyü yakınlarında, önceki gün başlayan yangın rüzgârın etkisiyle kontrol altına alınamazken 10 bin hektar servi ve kızılçam alanı kül oldu. Antalya Vali Vekili Hasan Özhan, yangının bölgedeki yüksek gerilim hattının tellerinin rüzgârın etkisiyle birbirine temas etmesi sonucu oluşan elektrik akımından çıktığını söyledi.

Reklam
Reklam

Antalya tarihinin en büyük yangınında Serik'in Akbaş, Karataş, Sarıabalı, Deniztepesi ve Bucak köyleri etkilenirken, Manavgat'ın Taşağıl beldesi Sağırin, Karaevli, Karabük ve Çakış köylerinin yangından etkilenmemesi için de çalışmalar sürüyor.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 10 bin hektarın üzerinde ormanlık alanın yitirildiği yangın nedeniyle Sağırin köyünde evlerin boşaltılması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, "Hayatım yangınların içinde geçti ama böyle bir manzara hiç görmedim" diye konuştu.

Dağ bomba gibi patladı

Alevlerin Köprüçayı'nı geçmeyeceği varsayımıyla hareket ettiklerini, ancak bir anda 1 kilometre kadar atlayan ateşin dağı 1-2 saat içinde küle dönüştürdüğünü anlatan Kurtulmuşlu, "Dağ bir bomba gibi patladı. 20 kilometre genişliğinde ve 15 kilometre derinliğinde bir alana yayıldı" diye konuştu.

Kurtulmuşlu şunları söyledi: "Havadan su atmakla gaz dökmek arasında bir fark yok. Havadan müdahalenin zaman zaman alevleri daha da şiddetlendirdiğini gördük. Karadan müdahale edebileceğimiz yol yok."
Taşağıl Orman İşletmesi'ne gelerek ilgili birim müdürleriyle bir toplantı yapan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Ormandan önce vatandaşın evini koruyalım" diye talimat verdi.

Reklam
Reklam

Bu arada, Antalya Kemer'de çıkan yangında ise yaklaşık 5 hektarlık alanın tahrip olduğu bildirildi. Balıkesir Ayvalık'ta da belediye çöplüğünde çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı, 5 hektar zarar gördü.

Kızılay da devrede

Kızılay, orman yangını nedeniyle bölgeye insani yardım malzemesi ve uzman afet personeli gönderdiğini açıkladı.

Öte yandan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da, Antalya'nın Serik ilçesinde önceki gün başlayan orman yangınını yerinde incelemek ve söndürme çalışmalarını koordine etmek üzere bugün Antalya'ya gidecek.

Fethiye de yanıyor

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Kemer beldesinde öğle saatlerinde çıkan orman yangınında ise 50 hektarlık ormanlık alan kül oldu. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar ve askeri ekiplerin yanı sıra iş makineleri de katıldı. Yangının akşam saatlerinde kontrol altına alınabildiği bildirildi.

undefined