Antalya EXPO, Türkiye'nin 2016'ya kadarki en büyük uluslararası organizasyonu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya EXPO'nun, Türkiye'nin...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya EXPO'nun, Türkiye'nin 2016'ya kadarki en büyük uluslararası organizasyonu olduğunu söyledi.

Antalya’da 2016 yılında düzenlenecek EXPO’yla ilgili gecikme kaygılarının olduğunu belirten Budak, “2012 bittiğinde sadece 3 yılımız kalmış olacak.” uyarısında bulundu. Türkiye’nin 2016’ya kadar, Antalya’nın da yakın gelecekte EXPO’dan daha büyük uluslararası bir organizasyonu bulunmadığına dikkat çeken Budak, EXPO’nun Antalya’nın gündeminde fazla yer tutmamasını da eleştirdi. Budak, “Antalya’nın gündeminde EXPO var mıdır? Yoksa Antalya’nın gündeminde ne vardır?” diye sordu.

Reklam
Reklam

Budak, ATSO Nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta Hollanda’ya düzenlenen, oda üyelerinin büyük çoğunluğunun da katıldığı EXPO ziyaretiyle ilgili bilgi verdi. Hollanda’da bir EXPO’nun ne olduğunu hep beraber gördüklerini ifade eden Budak, “EXPO için nasıl uzun zamandan bu yana hazırlık yapıldığını, işin nasıl ciddiye alındığına şahit olduk. EXPO’nun bir futbol veya basketbol şampiyonasından daha önemli ve zor olduğunu da gördük. Çünkü bir şampiyona için sadece tesis gerekir, oysa biz EXPO’nun bütün bir bölgenin yeniden yapılanması, bir kültür devrimi olduğunu gördük.” ifadesini kullandı.

Floriade Venlo’da EXPO’nun yalnızca çiçek dikmek olmadığını, tarımla, ekolojiyle, enerji tüketimi ile nasıl ilişkili olduğunu yerinde gördüklerini aktaran Budak, EXPO’nun aslında bir kalkınma modeli olduğunu, geleceğe dönük bir felsefe ile dünyaya mesaj verdiğini dile getirdi.

Antalya’da 2016 yılında düzenlenecek EXPO’nun da yüzlerce şirkete ve binlerce gence iş imkanı sağlayacağına vurgu yapan ATSO Başkanı, şunları kaydetti: “Herkes anlamalıdır ki, EXPO yüzlerce şirkete, binlerce gencimize iş demektir. EXPO, tarım sektöründe yeni bir vizyon demektir. Bugün meyve-sebze ve çiçek ihracatımızın gerilediğini görüyoruz. Tarımda halen bir kalıntı sorunu var. EXPO bu sorunların aşılmasına katkı yapacak bir olaydır. EXPO turizme hem organizasyon, hem tanıtım, hem de daha sonra yeni bir ürün konsepti ortaya çıkararak katkı yapacaktır. EXPO, enerji konusunda da katkı yapabilecek bir etkinliktir. EXPO enerji verimliliğini, güneş gibi enerji kaynaklarını gösteren bir etkinliktir.”

Reklam
Reklam

‘ANTALYA TEŞVİK PAKETİ’NDE DAHA AVANTAJLI’

Konuşmasında Teşvik Paketi’ne de değinen ATSO Başkanı Budak, Antalya’nın bu pakette avantajlı bir yerde bulunduğunu savundu. Paketi olumlu bulduğunu ifade eden Budak, teşvik sisteminin ilk kez odaların görüşleri doğrultusunda doğru yönde geliştirildiğini dile getirdi.

Paketin genel hatlarıyla değerlendirildiğinde Antalya’nın en düşük teşvik alan 1. Bölge’ye girdiğine dikkat çeken Budak, turizm gibi sektörlerin 5. Bölge teşviklerinden yararlanacağını, bunun da daha avantajlı olduğunu kaydetti. Organize sanayi bölgesinde yatırıma ek teşvik gelmesinin de son derece olumlu olduğunu dile getiren Budak, “Henüz netleşmese de sektörel işbirliği içeren yatırımlara teşvik gelmektedir ki, bu da çok önemlidir. Bunun dışında belki bazı sanayi sektörlerinde yatırımı Burdur’a örneğin Bucak’a kaydırmak daha doğru olabilecektir. Umuyoruz ki, teşvik sisteminde bölgesel yatırım konularında daha doğru bir eleme yapılır ve her il için bazı sektörlerde avantaj sağlanır. Stratejik sektörler seçilir ve o sektörler direkt olarak desteklenir. Aksi halde Afyonkarahisar 4. Bölge iken Isparta’nın 2. Bölge, Osmaniye 5. Bölge iken Adana’nın 2. Bölge olması gibi farklılıklar bazı illerimizde sıkıntı oluşturabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

ATSO Nisan ayı Meclis Toplantısı'nda ayrıca ‘2012 Yılı Antalya'nın Kadın Girişimcileri Yarışması’nda dereceye girenlere plaket ve sertifikaları ATSO Başkanı Budak, ATSO Meclis Başkan Vekili Yeliz Gül Ege ve İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın tarafından verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz