Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde İstismar Ve Darp İddiaları

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çocukların kapasite üstü barındırıldıkları,...

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çocukların kapasite üstü barındırıldıkları, yetişkinlerle karışık tutuldukları, dövüldükleri, cinsel tacize uğradıkları ve bütün bunlarla ilgili yetkililerin duyarsız kaldıkları” içerikli haberlerle ilgili açıklama yapıldı.

Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Sözcüsü Hüseyin Güler imzasıyla yapılan açıklamada, iddialar reddedilirken inceleme için müfettiş gönderildiği doğrulandı.

Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun, Antalya il merkezinde bulunan iki cezaevinden biri olduğu, 67 ünite ve 430 odası olup toplam 1670 kapasiteye sahip bulunduğu bildirilen yazılı açıklamada, ortalama 1300-1350 mevcut hükümlü-tutuklunun barındığı hatırlatıldı. 67 ünitenin 3 ünitesine tekabül eden 21 odanın her birinin 4 yataklı olup 84 kapasite ile 13-18 yaş grubu çocuk tutuklular için tahsis edildiğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi: "84 kapasiteli bu bölümlerde ortalama 35 çocuk tutuklu barındırılmakta ve bu bölümler dışında yetişkinlerle bir arada çocuk tutuklu barındırılmaktadır."

Reklam
Reklam

ADI GEÇEN KİŞİLERLE İLGİLİ GEREĞİ YAPILDI

Gerek cezaevinde bulunurken gerek tahliye olduktan sonra bizzat veya yakını aracılığıyla Cumhuriyet başsavcılıklarına yaralama, sövme, tehdit edilme, cinsel taciz, cinsel istismar gibi eylemlere ilişkin ihbar ve şikayetler alındığı bildirilen açıklamada, bunların derhal üzerine gidilerek hem adli hem idari yönden etkin soruşturma yapıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Cumhuriyet başsavcılıklarının ilk kez medyada yer alan benzer iddia ve ithamları suç ihbarı kabul ederek gereğinin yapıldığının altı çizildi.

Açıklamada, bu çerçevede cezaevinde işlendiği iddia edilen eylemlerden dolayı geçmiş tarihlerde adli ve idari soruşturmalar yapılmış olup kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar verildiği gibi kamu davaları da açıldığı ifade edildi. Son günlerdeki gazete haberlerinde ismi simgelenenlerden “Z.Y. tarafından S.Ö. adlı çocuğun istismar edilmesi” iddiasının 25.01.2013 tarihinde S.Ö. adlı 1994 doğumlu çocuk olmayan kişinin müracaatı ile Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmiş olduğu, ifadesinin alınıp raporunun aldırılarak 2013/8520 soruşturma numarası üzerinden adli soruşturma başlatılmış olduğu, iş bu soruşturmanın derdest bulunduğu, aynı gün cezaevi idaresi tarafından Z.Y. hakkında disiplin işlemi başlatılmış ve akabinde bu hükümlünün başka bir cezaevine naklinin sağlanmış olduğu, yine gazete haberlerinde S.Ö. adlı kişinin personel tarafından darp edilmesi iddiasının esasen 06.02.2013 tarihinde ilgilinin şikayet dilekçesi ile yapılmış olduğu ve Antalya Cumhuriyet başsavcılığının o tarihte 2013/8081 soruşturma sayısına kayıtla soruşturma yapıldığı ve delil bulunamadığından takipsizlik kararı verilmiş ve şikayet edenin itiraz etmemesi ile sonuçlandığı görülmüştür.

Reklam
Reklam

Yine son günlerde gazete ve internet haberlerinde yer alan diğer iddiaların da ihbar kabul edilerek Adalet Bakanlığı'nın ilgili biriminden iki yetkilinin 28.05.2013 günü cezaevine gelerek incelemelere başladığı ve Antalya Cumhuriyet başsavcılığı olarak 28.05.2013 tarihinde 2013/32862 ve 2013/32879 numaralarına ve 30.05.2013 tarihinde de 2013/33167 numarasına kayıtla hem hükümlü-tutuklu açısından ve hem de kastı-ihmali bulunup bulunmadığı yönünden görevliler açısından adli ve idari soruşturmalar başlatıldığına da açıklamada yer verildi.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Açıklamada, "medyada yer alan Antalya L Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kapasite üstü hükümlü-tutuklu bulunduğu, Antalya L Tipi Ceza infaz kurumundan kapasite üstü çocuk tutuklu bulunduğu, çocuk tutuklular ile yetişkin tutuklu ve hükümlülerin aynı odada (koğuşta) tutulduğu, cezaevi içerisinde suç işlendiği iddialarının kapatıldığı ve yetkililerin duyarlı olmadığı, Antalya L Tipi Ceza infaz kurumunu 3 milletvekilinden oluşan heyetin ziyaret edip 14 mahkumla ayrı ayrı görüşüldüğü ve yazılı eylemlerin tespit edildiğinin rapor edildiği, yaralama, taciz, istismar iddialarının üzerine gidilmediği" şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Güler, iddialar arasında yer alan ve üç milletvekilinden oluşan heyet olarak gazetelere yansıyan ve yine bazı gazetelerde 3 kişilik milletvekili heyeti şeklinde cezaevi önünde çekilmiş resmin Antalya cezaevlerine ilişkin bulunmadığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz