Antalya Serbest Bölge’de Ticaret Hacmi Yüzde 4 Arttı

Antalya Serbest Bölge(ASB)’de, yılın ilk 6 ayındaki ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde...

Antalya Serbest Bölge(ASB)’de, yılın ilk 6 ayındaki ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış gösterdi.

Antalya Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, haziran ayında ASB ticaret hacminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 86,2 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Yılın ilk 6 aylık döneminde ise ticaret hacminin 364,5 milyon dolara ulaştığını ifade eden Gürses, geçen yılın aynı dönemine göre ticaret hacminde yüzde 4 artış olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

ASB’de ticaret hacminin artmasında ilk sırada yat üretimi, ardından medikal sektörü yatırımlarının rol oynadığını ifade eden Zeki Gürses, “Özellikle medikal sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın, yurtdışında yaptıkları bazı üretimleri de bölgemize kaydırması buna en büyük etkendir.” dedi.

YAT SEKTÖRÜ HAREKETLİ

ASB’de yapımı tamamlanan yatların müşterilere tesliminin genellikle yaz sezonunda yapıldığını anlatan Gürses, sektörün hareketli günler yaşadığını kaydetti. Haziran ayında 29 metre boyunda bir yatın daha sahibine teslim edildiğini anlatan Zeki Gürses şöyle devam etti: “Böylece yıl içerisinde üretilen yat sayısı 5’e çıktı. Toplamda ise 208 adet yat üretildi. Yılbaşından bu yana yapımı tamamlanan 5 yat ihraç edilerek sahiplerine teslim edildi. Üretilen yat boylarında ise artış dikkat çekiyor. Önceki yıllarda ortalama 20-25 metre boylarında mega yat yapılırken bu yıl 35 metreye kadar çıkmıştır. Dolayısıyla ülke ekonomisine kazandırılan katma değer artmıştır. Şu anda görüşülen ve yeni imalata başlanan projeler ise yoğunlukla 50 metrenin üzerinde. 63 metre boyunda iki yeni yat kızağa konuldu. Sektör kümelenme modelinin en güzel örneklerinden birini sergilemektedir.”

Reklam
Reklam

ASB’de yat bakım ve onarım faaliyetlerinin de arttığına dikkati çeken Gürses, “Bakım onarıma gelen yatlardan 4’ünün işlemleri tamamlanarak sahiplerine teslim edildi. Bu faaliyetlerin özellikle ekim-kasım aylarından itibaren artacağını tahmin ediyoruz. Antalya Serbest Bölgesi’nde toplam 104 firmada, 3 bin 201 kişi istihdam ediliyor. Bunlardan bin 342 kişi ile en yüksek istihdamı yat sektörü, daha sonra ise bin 8 kişi ile medikal sektörü takip etmektedir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: