Antalya Sıcağında 'kar' Serinliği

Antalya'da, yedi milyon litre su kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük ikinci akvaryumu olan 'Antalya Aquarium'un tanıtım...

Antalya'da, yedi milyon litre su kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük ikinci akvaryumu olan 'Antalya Aquarium'un tanıtım toplantısı yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yap işlet devret modeliyle hayata geçirdiği, 85 milyon TL yatırım bütçesi olan Konyaaltı Olbia Kanyonu'nda yer alan Antalya Aquarium kapılarını yarın ziyaretçilerine açıyor.

KAR DÜNYASINDA ZİYARETÇİLERE MONT

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 30 dönümlük arazi üzerinde yap işlet devret modeliyle Arapsuyu Olbia Kanyonu'nda 15 bin metrekarelik kapalı alana yapılan dev akvaryumun tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantı öncesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın basın mensuplarına akvaryumu tanıttı. İlk olarak ‘Kar Dünyasına’ yapılan giriş öncesi ziyaretçilere mont dağıtıldı. -5 derece soğukluğa giren basın mensupları ve protokol zor anlar yaşadı. Ardından, protokol üyeleri çeşitli deniz canlılarının yer aldığı tematik akvaryumları ve tünel akvaryum ile batıkları gezdi. Başkan Akaydın, Antalya Aquarium Şirketi ortaklarından İrfan Demirok, Ramazan Atılgan, Cüneyt Alpgüven, akvaryumlar önünde basın mensuplarına poz verdi.

Reklam
Reklam

AVRUPA'NIN İKİNCİSİ

29 Kasım 2011’de temeli atılan akvaryumun 260 günde tamamlandığını hatırlatan Akaydın, projenin temeli atıldıktan sonra kısa sürede yapımı tamamlanan ender projelerden biri olduğunu söyledi. Övünülecek bir eserin ortaya çıktığını ifade eden Akaydın, “40’tan fazla tematik akvaryum tankı bulunan dev akvaryumda 5 milyon litrelik ana tank içerisinde 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrelik genişliğiyle dünyanın en büyük tünel akvaryumu bulunuyor. Su hacmi olarak Avrupa’nın ikincisidir” dedi.

Tam faaliyete geçmesiyle birlikte dev akvaryumda canlı sayısının 40 bine ulaşacağını kaydeden Akaydın, şöyle konuştu: “Bu sayı giderek artacak. 40 civarında havuzumuz var. Bin 500 metrekarelik kar ünitesi ile örnek bir tesis oldu. Antalya'da yazın 40 derece sıcaklıkta turistler ve yerli halkımıza farklı bir serinlik sağlayacak. Yukarıdaki gölette isteyenler, balıkları sevip dokunabilecek. Dünyanın bütün denizlerinin ve Türkiye'nin denizlerinin temsil edildiği akvaryumlar var. 85 milyon TL kaynak aktarılan yatırım Antalya'nın en özel, en önemli yatırımlarından biri olduğunu düşünüyorum”

Reklam
Reklam

Antalya'da turizmi 12 aya yaymak istiyorsak turizmi sadece deniz, kum olarak düşünmemek gerektiğini anlatan Akaydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Farklı cazibe merkezleri oluşturmak gerekiyor. Antalya'da Kaleiçi ve müzeden sonra üçüncü bir cazibe merkezi yaptık. Antalya ve Türkiye adına çok gururluyum.”

Başkan Akaydın, akvaryuma giriş ücreti olarak çeşitli kolaylıkların sağlanacağını duyurdu.

1 MİLYON TURİST HEDEFLENİYOR

Antalya Aquarium Şirketi ortaklarından İrfan Demirok, projenin sadece kendilerinin değil Antalya’nın projesi olduğunu vurguladı. Dev akvaryumdan Antalya halkının faydalanmasının önemli olduğunu belirten Demirok, şunları söyledi: “Bunun yanında tur operatörleri ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Yılda 1 milyon turist bekliyoruz. Şu an bütün otellerin programlarında yer alıyoruz. Biz sadece akvaryum yapmadık, bunun dışında bir cazibe merkezi yaptık. Antalya Kart çıkaracağız. Bu kart kullanıcısına sürekli yüzde 40 indirim sağlayacak. Yetişkinlerin 30 TL, çocukların 23 TL giriş ücreti olacak. Bu fiyatlarda indirime de gidebileceğiz”

Reklam
Reklam

Avrupa’nın ikinci büyük akvaryumunu yaptıklarını dile getiren Demirok, şöyle konuştu: “Şu an canlı sayımız 5 bin, 3 ay içinde kademeli olarak bu sayı 40 bine ulaşacak. Büyük köpek balıkları ve zehirli balıklar gibi türler getireceğiz. Yıl içinde eğitim kurumlarının faydalanması için çeşitli projelerimiz var. Ayrıca dünyada ilk kez bir caretta caretta hastanesi ve balık hastanemiz yer alacak. Antalya yöresine özgü caretta carettalar yaralandığı zaman bunları tedavi edeceğiz." Demirok, Antalya Aquarium’da 400 üzerinde kişiye istihdam sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

ÖZELLİKLERİ

Dünya denizleri, okyanuslar, Türkiye denizleri, nehirler, göller, üç adalar, denizanaları gibi 40'dan fazla tematik akvaryum tankı yer alıyor. Akvaryumun bazı tanklarında yer alan otomobil, heykel ve özellikle ana tankta bulunan 2. Dünya Savaşı'nda Akdeniz'de düşürülen İtalyan savaş uçağının replikası, bir yandan balıklara ev sahipliği yapıyor. Maldiv Adaları'nı öykülendiren yüzme akvaryumunda vatoz ve köpek balıkları gibi deniz canlıları ziyaretçilerine görsel bir zenginlik sunuyor. Ayrıca kompleks içinde yer alan 200 metrekarelik alana kurulan 'Kar Dünyası' ziyaretçilerine yaz mevsiminde kışı yaşatacak. Sıcaklığın -5 derece olduğu Kar Dünyası’nda’ yürüyüş parkuru, buzdan evler, kafeler, kaydıraklar, ağaç ve hayvan maketleri bulunuyor.

Reklam
Reklam

Dev akvaryumun yarın saat 10:00’da ziyaretçilerine kapılarını açacağı bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz