Kumluca ilçesinde bir köylünün tesadüfen bulduğu, daha sonra bir bölümü yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iade edilmesi için çalışmalar sürüyor.
Kumluca Kaymakamı Salih Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kumluca'nın Hacıveliler köyü yakınlarındaki Bizans kilisesi kalıntılarında 1963 yılında köylü bir kadın tarafından tesadüfen bulunan tarihi eserlerin bir bölümünün yapılan kaçak kazılar sonucunda yurt dışına kaçırıldığını belirtti.
Tarihi eserlerin kalan bölümünün Antalya Müzesi'nde sergilendiğini anlatan Işık, yurt dışına kaçırılan eserlerin Türkiye'ye iadesi için çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Kumluca Kaymakamlığı'na ABD'deki Dumbarton Oaks Müzesi'nde bulunan eserlerin Sion Hazinesi'ne ait olduğuna dair destekleyici bilgi ve belgeye ihtiyaç duyulduğunu yönünde yazı gönderildiğini ifade eden Işık, eserlerin oldukça değerli olduğunu, Türkiye'ye geri kazandırılmasının hem Türkiye hem de Kumluca açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Eserlerin Türkiye'de bulunması, çıkarılmasıyla ilgili elde edilebilecek ve tarihe ışık tutacak her türlü bilgiye ihtiyaç duyduklarını dile getiren Işık, böylece hazinelerin Türkiye'ye ait olduğunun bir an önce ispat edebileceklerini kaydetti.
Işık, vatandaşlardan ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi çekinmeden kendilerine getirmelerini isteyerek, "Umut ediyorum çalışmalar lehimize sonuçlanır ve daha önce benzer şekilde kazandığımız tarihi eserlerimiz gibi Sion hazinesini de ülkemize kazandırırız" diye konuştu.
Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel ise uzmanlarca hazırlanan rapora göre Sion hazinesinden Antalya Müzesi'nde iki kupa, iki tepsi, üzeri altın kakmalı, kabartmalı zincirle asıla buhurdan ve çeşitli gümüş malzemelerin yer aldığını belirtti.
Oluşturulan bilim heyetinin 1991 yılında Dumbarton Oaks Müzesi'ni ziyaret ederek Sion hazinesinin orada bulunan bölümünü incelediklerini anlatan Demirel, "Bu sırada yapılan görüşmelerde müze yetkilileri eserlerin Türkiye'den kanunsuz yollarla götürüldüğünü kabul etmişlerdi. Ancak eserlerin iadesine olumsuz baktılar" dedi.
-Sion hazinesi-
Kumluca yakınındaki Korydalla Antik Kenti'nde 1963 yılında bir köylü tarafından tesadüfen bulunan Sion Hazinesi, kandil, buhardanlık, İncil kapağı, tepsi gibi gümüş kilise eşyaları ve bazı kaplama levhalardan oluşuyor.
Bulunduğu yıl bir bölümü yurt dışına kaçırılan ve MS 6. yüzyıla ait Sion Hazinesi'nin bazı parçaları üzerindeki yazıt ve maden kontrol damgalarından antik Myra civarındaki Sion Manastırı'na ait olduğu saptandı.
Antalya Müzesi'nde bir bölümü sergilenen hazinenin kalan kısmı Washington'daki Dumbarton Oaks Bizans Araştırmaları Enstitüsü'nde sergileniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz