Antalya’da 100 Bin Kadına Kendi Kendine Meme Muayenesi Öğretilecek

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi’nin düzenlediği Kanser Okulu Özel Ders Projesi’nin basın toplantısında konuşan Medstar...

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi’nin düzenlediği Kanser Okulu Özel Ders Projesi’nin basın toplantısında konuşan Medstar Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Antalya’da kanser bilincini artırmaya yönelik birçok projeler başlatacaklarını söyledi.

Dünyada her yıl yaklaşık 13 milyona yakın insanın kansere yakalandığını, Türkiye’de ise bu rakamın 200 bin olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan son zamanlara kadar kanser konusunun hep üstü kapanan ve konuşulmayan bir konu olduğunu söyledi. Konuşulduğu zaman kanser korkusunun yenilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Özdoğan “Bugün kanser hastalığı ile mücadele etmenin yolları var. Kanseri azaltabiliyoruz. Yılda 200 bin birey kansere yakalanıyorsa, sadece sağlıklı yaşayarak yılda 100 bine yakın insanı kanserden kurtarabiliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’ye ve hatta bütün dünyaya örnek olacak sosyal sorumluluk projeleri hazırladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özdoğan “Bunların bir kısmını başlattık aslında. Bunlardan bir tanesi Kanser Okulu idi. Halkın doğru bilgilendirilmesi, gelişen, değişen bilginin halka doğru ulaştırılması çok önemliydi, bunu başardığımızı düşünüyorum. Artık nerdeyse her ay okullara binlerce insanlar geliyor, dinliyor ve aktarıyor. Bu proje bizi çok heveslendirdi, başka projelerin de önünü açtı” şeklinde konuştu.

MEME KANSERİ OLANLAR DAHA ÇOK İLERİ EVREDE GELİYOR

Kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan “Hastaların kocaman bir kitle ile yanımıza gelmesi hekimleri de çok üzüyor. Bugün ABD’ de meme kanserinin erken saptanma oranı yüzde 70’ken maalesef ülkemizde bunun tam tersi” şeklinde konuştu.

100 BİN KADINI HEDEFLEYEN PROJE BAŞLATIYORUZ

Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapabilmesi için 20-70 yaş arası tüm kadınlara hitap edecek proje başlatacaklarını belirten Prof. Dr. Özdoğan “Proje tamamlanma aşamasında. Antalyalı Girişimci Kadınlar Derneği ile başlattığımız proje. 100 binin üzerindeki kadına ulaşmayı planlıyoruz Antalya’da. Yüz yüze meme kanserinde kendi kendine muayenenin önemini ve 40 yaşından sonra mamografinin önemini anlatacağız. Doğru bilgilenmelerini sağlayacağız. Belediyelerin de katkıları ile Antalya Girişimci Kadınların da katkıları ile açılacak bir ofiste kadınlarımızı bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı. Projenin yazın ilk aylarında başlatılacağını belirten Prof. Dr. Özdoğan şu an gönüllü olan 300’ün üzerinde iyileşmiş hasta olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

ALTERNATİF TIPLA HERKES MÜCADELE ETMELİ

Alternatif tıbbın zararlarına da değinen Prof. Dr. Özdoğan Şöyle konuştu:

“ Alternatif tıp insanları çok yaralıyor. Kanseri tedavi ettiğini söyleyen insanlar görüyoruz. Alternatif tıp kanıtlanmamış, doğruluğu test edilmemiş, bir takım doğal olduğu iddia edilen ürünlerdir. Bunlar pazarlanma sonucu insanları etkilemekte. Hastaların hekimlerine bilgi vermeden kullandıklarında ölümlere götürecek kadar ilerlemekte. Alternatif tıpla hepimiz mücadele etmeliyiz. Şu anda bu ürünler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gıda onayı alıyor. Bu ürünler Sağlık Bakanlığının kontrolüne alınmalı.”

KUMLUCA’DA SERALARDA ÇALIŞAN ÇİFTÇİLERE YÖNELİK PROJE

Kumluca Belediyesi ile de bir proje tasarladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özdoğan, “Sera ile uğraşan insanların kanser ile daha çok karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Gerçekten seralarda yoğun bir tarım ilaçları ile karşı karşıya kalma var. Aynı şey kimyasallar için de geçerli. Kimyasalları bir düşman değil, yaşamın dostu olarak görüyoruz” dedi. Kumluca halkının bu konuda inanılmaz duyarlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özdoğan “Özellikle serada kimyasal kullanan halkımıza yönelik koruyucu önlemler, tedbirler, bu işi daha profesyonel yapmalarını sağlayacak, kendilerini koruyabilecek yöntemleri anlatacak eğitim semineri düzenlemeye başlayacağız. Onların analizlerini alacağız, tetkiklerini yapacağız. Gerçekten bu da Antalya ve Türkiye için çok güzel sosyal sorumluluk projesi olacak. Sera çalışanlarını korumak çok önemli” şeklinde konuştu

Reklam
Reklam

OKUL ÇOCUKLARINA YÖNELİK PROJE BAŞLATACAĞIZ

Kanserden korunmanın çocuk yaşlarından çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özdoğan konuşmalarını şöyle sürdürdü:

“Okullarla ilgili bir projemiz var. Kanserden korunma çocukluk yaş döneminden başlamalı. Doğru beslenme daha ilk kuldan itibaren olmalı. Çocuklarımızdan fast- food’dtan uzak kalmalı. Sabahları ceplerine 3-5 lira koymak yerine elma koyalım, mandalina koyalım ve meyve ile gönderelim istiyoruz. Gazlı içeceklerden, patates çipslerinden uzak kalsınlar ve doğru beslenmeyi öğrensinler istiyoruz. Ortaokuldan itibaren düzenli spor alışkanlıklarının önemli olduğunu, kanserden koruyan en önemli şeylerden biri olduğunu öğretelim istedik. İlkokullardan başladık. Liseden itibaren de sigaradan korunmanın ne kadar kıymetli olduğunu, sağlıklı beslenme ve sporun, sigarasız yaşamı aktarmak istiyoruz. Bunlarla ilgili çok kapsamlı öğretmenlerle çalışmalarımız var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü destek veriyor. Bu konu ile ilgili son derece görsel, algılana bilir, çocukların seviyesine uygun sunumlarımız, hazırlıklarımız olacak. Nisan ayı içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Hedef bütün okullar.”

Reklam
Reklam

Çocukluktan itibaren kanser bilincini oluşturmanın çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özdoğan artık Türkiye’de dünyada var olan tüm tedavilere halkımın ulaşabildiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: