Antalya'da 60 Yıldır Kalaycılık Yapıyor

Akseki ilçesinde kalaycılık mesleğini 60 yıldan beri sürdüren 73 yaşındaki Ömer Yüksel, yöresinde kendisinden başka kalaycı kalmadığını bildirdi.

Akseki ilçesinde kalaycılık mesleğini 60 yıldan beri sürdüren 73 yaşındaki Ömer Yüksel, yöresinde kendisinden başka kalaycı kalmadığını bildirdi. Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşta annesini kaybetmesi üzerine İzmir'in Tire ilçesinde, bir kalaycı ustasının yanında iki yıl çıraklık yaptığını söyledi. Çıraklığın ardından ustasının yanından ayrılarak 16 yaşında kendi dükkanını açtığını ifade eden Yüksel, şöyle konuştu: "İzmir'in Tire ilçesinde 8 yıl kaldım. Ondan sonra babam beni köye getirdi. Askerliğin ardından Hocaköy'e yerleştim. Burada mesleğimi icra etmeye başladım. Şu an evimin önündeki küçük dükkanda mesleğimi sürdürmeye çalışıyorum. Ayda en fazla 3-5 iş geliyor. Artık eski işler yok. Ayda bir iki iş gelirse kalay yapıyorum. Mesleğime aşığım. Mesleğimi sevdiğim için bırakmak istemiyorum. Çünkü yıllarımı bu işe verdim. Bu işten emekli oldum. Bu yörede benden başka kalaycı kalmadı." Yüksel, teknolojinin gelişmesi, alüminyum ve çelik ürünlerinin ortaya çıkmasıyla bakırdan yapılan ürünlerin öldüğünü ifade ederek, mesleğinin yok olmaya başladığını savundu. Artık çırak bulamadığının da altını çizen Yüksel, "Bu meslek yalnız olmaz. Körüğü çekerken ve ateşi yakarken yardımcı lazım. Çırağım olmadığı için eşim yardım ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: