Antalya'da güneş turizmi başladı

İSTANBUL (İHA) - Güneş tutulmasını izlemek için en uygun illerimizden olan Antalya'ya turistler akın ediyor. Dünyanın bir çok ülkesinden gelen turistler, İstanbul üzerinden Antalya'ya uçarken güneş tutulması turizmcilerin yüzünü güldürecek gibi görünüyor.

Hawai'den gelen turistler Atatürk Havalimanı'nda uçaklarını beklerken ellerindeki harita ve güneş tutulmasını gösteren broşürlerle en iyi izlenecek yeri seçmeye çalıştı. Hawai'den gelene İami Carlton, ilermiş yaşına rağmen heyecanını saklayamayarak bu doğa olayını nasıl izleyeceğini anlatırken, İtalyan turistler de güneş tutulması için ilk defa Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Türkiye'ye güneş tutulması ve kültür turu için geldiğini söyleyen İtalyan turist Elenia, daha önce de 1999 yılında Almanya'da güneş tutulmasını izleyebildiğini ifade ederek, "Türkiye'de 5 gün kalacağım. Türkiye ile ilgili bilgim vardı ama ilk kez güneş tutulması için geliyorum" dedi. Türklerin güneş tutulmasından sonra deprem olacağı korkusu için ne düşündüğünün sorulması üzerine Elenia, "Hiç problem değil. Bu hayatın bir parçası" diyerek doğal karşıladığını belirtti. THY'nin İstanbul-Antalya seferini dolduran turistlerle birlikte basın mensupları da Antalya'ya akın ederken, Prof. Dr. Haluk Günoğlu, turistlerin bu doğa olayını izlemeye gelmesine tepki göstererek, "Ben İzmir'e gidiyorum. Güneş tutulmasıyla ilgim yok. Bunlarda deli divane olmuşlar. Otursunlar oturdukları yerlerde, ne işleri var? Paraları varsa turistik amaçla gelsinler, esnafımız da kazansın. Güneşle gelenler, güneş gidince gidiyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

29 Mart'ta gerçekleşecek güneş tutulması Antalya, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun İlleri'nden geçen 183.5 kilometre olan genişlikte bir şeritten tam tutulma olarak izlenebilecek. Bir dahaki randevu ise 54 yıl sonra olacak. Dünya televizyonları ve NASA, Antalya'dan canlı yayın yapacak. Yaklaşık 7 yıllık aradan sonra bir kez daha, tam güneş tutulmasına hazırlanan Türkiye, bu görsel şölenin izlenebilme süresinin yarattığı talep nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin yanısıra bilim adamlarının da akınına uğradı.

Antalya'da 29 Mart tam güneş tutulması için bütün hazırlıklar yapılırken, Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerde doluluk oranı arttığı bildiriliyor.