Antalya'da her yıl 15 deniz kaplumbağası, sürat motoru çarpmasıyla ölüyor

Antalya bölgesinde caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, en fazla deniz sürat motoru çarpması ve balıkçı...

Antalya bölgesinde caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, en fazla deniz sürat motoru çarpması ve balıkçı ağlarına takılmasıyla ölüyor. Çevreci kuruluşlar, turizm sezonunda deniz kaplumbağalarının üreme ve yaşama alanı bölgelerinde sürat motorlarına karşı koruma altına alınmasını istiyor.
2011 yılında Antalya bölgesinde 15 deniz kaplumbağasının sürat motoru ile 4'nün ise balıkçı ağlarına takılarak can verdiğini belirtildi. Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Side Temsilcisi Mehmet Çelikten, çarpık yapılaşma ile birlikte deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının her geçen gün daraldığını söyledi. Dünyada deniz kaplumbağalarının en fazla yaşadığı alanların Akdeniz ülkeleri kıyıları olduğunu belirten Çelikten, Akdeniz Bölgesi'nde deniz kaplumbağalarının en fazla denizde sürat motoru çarpması ve balıkçı ağlarına takılmasıyla öldüğünü söyledi. Çelikten, son 6 yıl içinde Antalya bölgesinde Gazipaşa-Kaş Patara sahili arasında sürat motoru ve balıkçı ağlarına takılması sonucu ölen toplam deniz kaplumbağası sayısının 114 olduğunu kaydetti. Çelikten, "Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldan beri dünyamızda yaşıyor.Dünya Doğayı Koruma Birliği verilerine göre caretta ceratta deniz kaplumbağalarının yaşam alanları her geçen gün daralıyor. Doğayı korumadan sürdürülebilir turizmden söz edemeyiz. Su sporları şovu için her ortalama 15 deniz kaplumbağasını jet-sky, sürat motoru ve sürat teknesi çarpması kurban veriyoruz. Bukonunda yerel yönetimleri göreve davet ediyoruz." diye konuştu.
Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında belirlenmiş ve resmî olarak kabul edilmiş 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunduğunu belirten Çelikten, bu kumsalların Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla), Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa (Antalya), Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı (İçel), Akyatan, Yumurtalık (Adana) ve Samandağ (Hatay) olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz