Antalya'da 'Piri Reis Haritaları Sergisi' Açıldı

Antalya Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde ‘Piri Reis Haritaları’ sergisi açıldı. Kepez Belediyesi, Harita ve Kadastro...

Antalya Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde ‘Piri Reis Haritaları’ sergisi açıldı. Kepez Belediyesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Antalya Tanıtım Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyon, UNESCO’nun, 2013’ü ‘Piri Reis Yılı’ ilan etmesi anısına düzenlendi.

Türk-Osmanlı denizcisi ve haritacısı Piri Reis’in çizdiği, 7’si Antalya yöresine ait 38 adet haritanın yer aldığı ve orijinal Kitab-ı Bahriye’deki haritalardan, metinlerden, İstanbul Deniz Müzesi envanterindeki dijitallerden faydalanılarak hazırlanan sergi, 29 Mart’a kadar gezilebilecek.

Reklam
Reklam

Serginin açılış töreninde bir konuşma yapan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Türk milletinin, Anadolu coğrafyasında tesadüfen değil, bilgisiyle, emeğiyle ve misyonuyla bulunduğuna işaret etti. Türk-İslam medeniyetinin değerlerini, yeni kuşaklara aktarma çabasına destek verenlere teşekkür edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yüksel, “Çok büyük bir değerimiz olan Piri Reis, bu coğrafyada tesadüfen bulunmadığımızın önemli bir kanıtıdır.” diye konuştu.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de yüz yıllar önce bir Türk denizcisinin modern dünyanın teknikleriyle yapılan haritaların benzerlerini nasıl yapabildiğini şöyle açıkladı: “Yüzyıllar önce yaşayan büyüklerimiz, kalpleriyle beyinlerini birleştirip, kalemlerinin ucundan mürekkep halinden damlatmayı becerdi. Piri Reis de kalemiyle o irfan mürekkebinden haritalar çizmiş.”

UNESCO’nun, 2013’ü 'Piri Reis’i Anma Yılı' olarak ilan ettiğini hatırlatan Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen de Piri Reis Dünya Haritası’nın kartpostal baskısını yaptıklarını anlattı. Piri Reis’in, çizdiği haritalarla 500 yıl önce dünyaya, bugünkü dünyanın aynısını tanıttığına işaret eden Şen, Alanya’dan Kaş’a kadar Antalya’nın kıyılarını çizen Piri Reis’in çok önemli bir değer olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Harita Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ramazan Eciş de insanlığın ortak değeri olan Piri Reis haritalarını ve Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinin gelecek nesle içeriği ile birlikte aktarılması ve anlatılmasını önerdi.

Daha sonra protokol, 7’si Antalya yöresine ait 38 adet haritanın, gemi maketi ustası Ümit Durak’ın yaptığı bir adet kadırganın, Piri Reis’in portrelerinin olduğu serginin açılış kurdelesini kesti. Ramazan Eciş, sergiyi gezdirdiği protokol üyelerine haritalarla ilgili bilgi verdi.

Açılışa; AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, AK Parti Konyaaltı İlçe Başkanı Osman Ali Eciş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Başkan Yardımcısı Mesut Kocagöz, meclis üyeleri, Fettah Tamince Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz