Antalya'da suya yüzde 20 zam yapıldı

Antalya’da suya yüzde 20 zam yapıldı. Suyun metreküp fiyatı 1,56 liradan 1,87 TL’ye yükseldi. Bugüne...

Antalya’da suya yüzde 20 zam yapıldı. Suyun metreküp fiyatı 1,56 liradan 1,87 TL’ye yükseldi. Bugüne kadar suya 20 lira ödeyen bir Antalyalı 1 Ocak 2012’den itibaren 24 liralık fatura ödeyecek. 25 mekreküpten fazla su kullanımlarına uygulanan kademeli tarifeye ise son verildi.
Antalya Su ve Atıksu İdaresi(ASAT) Genel Kurulu’nun devam oturumu yapıldı. Toplantıda su zammı görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı raporda suya yüzde 24 zam yapılması önerildi. Oturuma başkanlık eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın zammın yüzde 20’de kalmasını önerdi. AK Parti grubu zamma karşı çıkarken, teklif CHP ve MHP gruplarının oy çokluğuyla kabul gördü. CHP ve MHP gruplarının sözcülerinin zammı savunabilmek için yarım saate yakın konuşmaları dikkat çekti.
CHP sözcüsü Erdem Armen, su zammı konusunda popülizm yapmaya gerek olmadığını savundu. Armen, ellerinde sorunları çözecek nakit para olmadığından yatırım için kredi kullanıldığına değinerek, “2012 için su fiyatlarında yeni güncellemeye ihtiyaç duyuldu. Suyu elektrik enerjisiyle dağıtmamızın getirdiği maliyetleri, yükselen döviz kurlarını hatırlatmak istiyorum.” dedi. Armen, ASAT’ın 2012 yılında 77 milyon liralık kredi geri ödemesi olduğunu sözlerine ekledi.
MHP sözcüsü Mustafa Reşat Oktay, “Yüzde 20 belirli noktada bize göre de yüksek sayılsa da zamsız bütçe ya da zam yapmama fikri popülist yaklaşımdan öteye gitmiyor. Zam konusunda çekimser kalmamıza ve hoş karşılamamamıza rağmen kademeyi ortadan kaldırmak suretiyle bir nebze de olsa zam, kullanıcılar açısından lehe dönüşmüştür.” diye konuştu

Reklam
Reklam

AK PARTİ KARŞI ÇIKTI
Zamma karşı çıkan AK Parti grubu adına konuşan Murtaza Tamyürek, “ASAT yatırımcı bir kuruluş. Yatırım yapacak ama burası bir ticarethane değil, amme hizmeti veriliyor. Vatandaşın en çok ihtiyacı olan suyun böyle yüksek artırılması iyi değil. Enerji gibi TEFE ve TÜFE oranına bağlansa da her yıl öyle artsa iyi olacak kanaatindeyim. AK Parti grubu olarak, su zammına karşıyız.” dedi.
AK Partili Yaşar Tabur da CHP ve MHP grup sözcülerinin zammı savunmak için uzun konuşmasına dikkat çekerek, “Zammın halka karşı savunulamadığını gördük.” yorumunda bulundu. Tabur, “Bu zamla bu seneyi geçirebiliriz, ama gelecek yıl benzer laflarla insanların önüne koyacağız. Zammın altına kimse imza koymak istemez, bunu yaparak ASAT’a kötülük yapıldığı düşüncesindeyim.” değerlendirmesinde bulundu.

AKAYDIN: BİR DAMACANA FİYATININ ALTINDA ZAM YAPTIK
Geçen yıl suya zam yapmadıklarını, önceki sene ise ASAT’ı mali krizden kurtarmak için suya yüzde 20 zam uyguladıklarını hatırlatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, elektrik maliyetleri ile döviz kurlarının yükselmesini gerekçe olarak gösterdi. Akaydın zammı şu sözlerle savundu: “Bir damacana fiyatının altında zam yapmış oluyoruz. Yani 4,5 -5 liraya tekabül ediyor. Şu anda büyükşehirler içinde en ucuz ikinci yüzde 50’lik dilimdeyiz. Yapılan bu zamma, ciddi zam gözüyle bakmamak lazım. Bu kurumu Antalya’nın malı kabul ediyorsanız, yatırım yapmasını istiyorsanız, bu yapılan zammı büyütmek gerekmiyor. Makul güncelleme olarak görmek gerekiyor.”

Reklam
Reklam

SUDAKİ KAÇAK ORANI YÜZDE 40
Su zammı görüşmeleri sırasında ASAT Genel Müdürü Fethi Yalçın, bir kurul üyesinin sorusuna verdiği cevapta, sudaki kayıp kaçak oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. Bu oranın Türkiye ortalamasının altında olduğunu dile getiren Yalçın, kaçak su kullanımına karşı, satın aldıkları kaçak arabasıyla mücadele ettiklerini anlattı. Yalçın, “İkinci kaçak aracını aldık. Şehir merkezinde kaçakların üzerine gidilecek. TÜBİTAK’la ekip kurduk. Gece gündüz kaçakların üzerine çalışmaya başlıyoruz. Hedefimiz 6 -7 yıl içinde kaçak oranını yüzde 20 seviyesine indirmek.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada suya 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 20 oranında zam yapılmasına ve 25 metreküp tüketimin üstüne uygulanan kademeli ücretlendirmenin sona erdirilmesine karar verildi. Zam kararı AK Parti’nin karşı çıkmasına rağmen, CHP ve MHP grubunun oylarıyla kabul edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz