Antalya'daki Müteşebbis Heyeti Tartışmaları

8 İl Genel Meclisi üyesinin Antalya OSB Müteşebbis Heyetinde İl Özel İdaresini temsilen asıl ve yedek üyelerin Vali tarafından belirlenmesi

8 İl Genel Meclisi üyesinin Antalya OSB Müteşebbis Heyetinde İl Özel İdaresini temsilen asıl ve yedek üyelerin Vali tarafından belirlenmesi kararın iptali istemiyle açtığı dava, reddedildi.

Antalya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 8 İl Genel Meclisi üyesinin, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyetinde, İl Özel İdaresini temsilen asıl ve yedek üyelerin Vali tarafından belirlenmesine ilişkin 4 Mayıs 2012 tarihli, 035/9826 sayılı Antalya İl Özel İdaresi İşleminin hukuka aykırı olduğu, İl Genel Meclisine ait yetkinin Vali tarafından kullanılamayacağını ileri sürerek, kararın iptali istemiyle Antalya 3. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.

Reklam
Reklam

Davada, mahkeme, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediğinden iptal istemini reddetti. Mahkemenin 29 Kasım tarihli kararında, davanın Antalya Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetinde İl Özel İdaresini temsilen asıl ve yedek üyelerin Vali tarafından belirlenmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açıldığı anımsatılarak, uyuşmazlığın OSB Müteşebbis heyetinde İl Özel İdaresi adına ve 4562 sayılı kanunun 7. maddesi uyarınca görev alacak kişilerin İl Özel İdaresinin hangi organı tarafından belirleneceğinden kaynaklandığı anlatıldı.

Kanunun ilgili maddesi ve uygulama yönetmeliğinin katılımcılar adına müteşebbis heyette yer alacaklar için "Yetkili organ tarafından tespit edilme" ifadesini kullandığı, yani, katılımcıların karar merciine gönderme yapılmadığı görüldüğü belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla katılımcının İl Özel İdaresi olduğu durumda, 'Yetkili organ' sıfatına kimin haiz olduğunun tespiti gerekir. Bunun için de İl Özel İdaresi organlarının görevlerine ve yetkilerine ilişkin kanun maddelerine bakmak icap eder. 5302 sayılı Kanun bu minvalde incelendiğinde, 'OSB Müteşebbis Heyetine üye tespit etmek' şeklinde açık bir yetkinin organlardan herhangi birine verilmediği, bu yetkinin İl Genel Meclisi ve İl Encümeni tarafından kullanılacağına dair bir hükmün bulunmadığı açıktır. Bununla birlikte, 5302 sayılı Kanunun 30. maddesinde Valiye 'Kanunlarla İl Özel İdaresine verilen ve İl Genel Meclisi veya İl Encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak' şeklinde genel bir yetki tanımıştır. Dolayısıyla, OSB Müteşebbis Heyetine üye tespiti noktasında İl Genel Meclisi'ne veya İl Encümenine açık yetki verilmediğinden, Valinin genel yetkisini düzenleyen bu maddedeki hüküm kapsamında görevlendirmeyi yapabileceği sonucuna ulaşılmıştır."

Reklam
Reklam

Mahkeme, varılan sonuca göre dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediğini vurgulayarak, açıklanan nedenlerle davanın reddine oy birliği ile karar verdi.

Muhabir: Süleyman Elçin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: