"Antalya'nın adı geçmemeli"

ANTALYA (İHA) - Antalya'da 2002 sezonunu değerlendiren turizmciler, turist sayısında ve turizm gelirlerinde artış olduğunu bildirdi. Muhtemel Irak savaşının turizmi olumsuz etkileyeceğini belirten turizmciler, savaş durumunda Antalya'nın adının geçmesinin bile 2003 yılı beklentilerini büyük ölçüde azaltacağını ifade etti.

2002 turizm sezonunu geride bırakan Antalya'da turizmciler 2003 yılından umutlu, muhtemel savaş durumundan ise kaygılı. 29 Aralık 2002 itibariyle Antalya Havalimanı'ndan giriş yapan turist sayısı 4 milyon 930 bin 127'ye ulaştı. Turizmciler, önümüzdeki yıl yaklaşık 6 milyon turist ağırlamayı hedefliyor.

Reklam
Reklam

Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Talha Görgülü, Antalya'ya, Almanya ve Polonya'dan toplam 350 bin turist getirdiklerini belirtti. Yaklaşık yüzde 60 büyüme kaydettiklerini belirten Görgülü, "Kendi uçaklarımızla taşıdığımız turistler, 200'ün üzerinde otelde konakladı. 2002 yılı oldukça başarılı geçti. Turizmde hamle yılı oldu diyebiliriz. Önümüzdeki yıl için yaklaşık yüzde 20 büyüme hedefliyoruz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile görüşme yaptıklarını kaydeden Görgülü, savaş durumundan tedirgin olduklarını ifade etti. Talha Görgülü, "Sayın Erdoğan'a, Antalya'nın, bırakın üs olarak kullanılmasını, savaşta adının geçmesinin bile kaybımızı iki katına çıkaracağını anlattık. Bu konuda Türkiye'nin ağırlığını koyması gerektiğini dile getirdik. Kendisi de Türkiye'ye böyle bir talep gelmediğini belirtti" diye konuştu.

Irak'ta sıcak bir gelişme yaşanmasını istemediklerini söyleyen Görgülü, "Böyle bir durumdan en fazla turizm sektörü etkilenecektir. Sektörde 15 milyon insan ekmek yiyor. Türk turizmi için Antalya ismi çok önemli. Savaşı istemiyoruz, olacaksa da ocak ayı içinde olup bitmesini arzu ediyoruz. Askeri operasyon şubat veya mart ayında gerçekleşirse, sezon öncesi ilk büyük tatil dönemini kaybederiz. Hükümet, gereken gayreti gösteriyor, biz de destekliyoruz" dedi. Görgülü, kayda değer rezervasyon iptali olmadığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Ahmet Barut da 2002 yılının turizm açısından olumlu geçtiğini belirtti. 600 bin kişilik artış sağlandığını kaydeden Barut, önümüzdeki yıl yaklaşık 6 milyon turist beklediklerini ifade etti. Ahmet Barut, "Özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından dünya turizminde gözle görülür bir daralma yaşandı. Buna karşın Türk turizminde genişleme görüldü. Rakamlar bize bunu söylüyor" dedi.

2003 yılı için satışların iyi olduğunu söyleyen Ahmet Barut, "Satışlar beklentilerimizle örtüşüyor. 2002 yılında müşteri memnuniyeti de çok üst düzeyde oldu. Yeni yapılan tesisler de göz önüne alındığında, önümüzdeki yıl için artı 500 bin turiste daha ihtiyacımız var. Ancak, bölgemizde altyapı daha iyi olsaydı, kanalizasyon çalışmaları tamamlanmış olsaydı bu fiyatları yükseltebilirdi" diye konuştu. Barut, savaşın turizmi olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayarak, "Irak'ta savaş yaşanmasını istemiyoruz, böyle bir gelişme turizme zarar verecektir" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam