Antalya'nın öncelikli meyvesi nar

ANTALYA (İHA) - Antalya Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Antalya'nın öncelikli meyveleri arasında gösterilen nar, ilaç kalıntısının en az olması nedeniyle ihracatta sorun çıkarmayan ürün olarak gösteriliyor.

Türkiye'nin sebze ambarı Antalya, toprak yapısı, zengin su kaynakları ve iklimsel özelliklerin çeşitliliği nedeniyle kaliteli meyvenin yetişmesine olanak sağlayan ekosistemi ile dikkat çekiyor. Son yıllarda yararları doktorlar tarafından da onaylanan 'nar', Antalya'nın öncelikli meyveleri arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Antalya Tarım İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'nin toplam 73 bin ton nar üretiminin, 28 bin 828 tonunu Antalya karşılıyor. Toplam üretimin yüzde 39'unu karşılayan Antalya'da 6 bin 500 hektar alanda nar üretimi yapılıyor. Tarım il Müdürlüğü yetkilileri, yetiştirilmesi kolay, üretim maliyeti düşük ve pazar sorunu yaşanmayan nar üretiminin önemli avantajlar sağladığını vurgularken, Antalya'da başta merkez olmak üzere Serik, Finike ve Manavgat'ta nar yetiştirildiğini belirtiyor. Verim ortalaması 29 kg/ağaç olan narın zaman zaman 50 kg/ağaç düzeyine çıktığı da ifade edilirken, nar yetiştiriciliğinde ilacın kullanımının çok düşük düzeyde olması nedeniyle, ilaç kalıntısı bulunmadığı ve ihracatta sorun çıkarmayan bir ürün olduğu vurgulanıyor.

Antalya Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Nar Eylem Planı'nda, Türkiye meyveciliğinde ve dış ticaretinde önemli yeri olan narın, çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişebilen, bakımı kolay, iç ve dış pazarlarda iyi fiyat bulan, uzun süre ağaçta kalabilen ve depoda muhafaza edilebilen bir meyve türü olduğu vurgulanıyor. Türkiye'nin, dünyada en fazla nar üreten ülkelerden biri olduğu belirtilen plana göre, İran, Afganistan, Türk Cumhuriyetleri, Irak, Suriye, Mısır, İsrail, Pakistan, Hindistan, Çin gibi Asya ülkelerinin de dünya nar üreticisi ülkeler arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Uzakdoğu, Kuzey Afrika, Güney Avrupa ve bazı Amerika ülkelerinde nar yetiştirildiği ifade ediliyor. Türkiye ile birlikte İran, Afganistan, Azerbaycan, İsrail, İspanya ve Mısır nar ihraç eden ülkeleri oluşturuyor. Daha çok Arap Ülkeleri, Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerine ihracat yapıldığı vurgulanırken, son yıllarda Japonya'nın da nar ithal ettiği ifade ediliyor. Antalya'dan ise 40 firma, Finike ve Gazipaşa narını yurt dışına ihraç ediyor.

Antalya Tarım İl Müdürlüğü'nün Nar Eylem Planı'na göre, nar yetiştiriciliği ile ilgili hedefler arasında sanayide kullanılabilecek çeşitlerin yaygınlaştırılması, yapılacak etkin yayım çalışmaları ile damlama sulamanın yararının çiftçilere anlatılarak, üretimde verimliliğin artırılması, meyve bahçesi kurulurken, inşaat ruhsatı alır gibi ziraat mühendislerinden izin alınması için çalışmalar başlatılması yer alıyor. Ayrıca özellikle Aksu, Manavgat ve Yeniköy Çığlık bölgesinde çiftçilerle yapılacak görüşmelerle nar yetiştirilen sahaların genişletilmesi, mevcut pazarların korunarak, yeni pazar arayışlarına girilmesi, dünya pazar payındaki yerin artırılması da hedefler arasında sıralanıyor.

Reklam
Reklam

Nar Eylem Planı'na göre, nar üretiminin geliştirilmesi için, meyve suyu sanayinin geliştirilmesi, nar suyunun önemi vurgulanmalı, hava depolarının şartları iyileştirilmeli, narın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisini içeren araştırma sonuçlarının basın aracılığı ile halka duyurulması, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde devam eden organik nar yetiştiriciliği konusunda iş birliği yapılarak, çiftçilerin bilgilendirilmesi.