Antandros Antik Kentinde kazılar başladı

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi civarında Antandros antik şehrinde sürdürülen kazılar yeniden başladı.

Kazı sorumlusu Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Gürcan Polat, geçen sene bulunan Roma villasına çatılı koruma yapacaklarını söyledi. Bu yılki kazıları arkeologlar, arkeoloji bölümü öğrencileri, mimarlar ve mimarlık bölümü öğrencileri ile restoratör ve restoratörlük bölümü öğrencilerinden oluşan 25 kişilik ekiple yürütmeye başladıklarını belirten Polat, "Antandros kazılarını geçen yıl 3 sektörde yürütmüştük. Bunların ilki yamaç evdi. İsminden de anlaşıldığı gibi Efes'teki yamaç evlere benzeyen, duvar resimleri ve mozaiklerle süslü bir Roma villasıdır bu. Buradaki çalışmalarımızda 17 - 16 ve 15 No'lu mekanları açığa çıkarttık ve buraların, evin hamam kısmını oluşturduğunu anladık. Bu sayede Roma villamız yaklaşık 18 mekana sahip oldu. Bunun yanı sıra mozaiklerde ve duvar resimlerinde restorasyon ve konservasyon çalışmalarımız devam etti. Amacımız, Roma villasının tam planını elde ederek kalıcı bir çatı projesiyle tam korumayı sağlamak. Bu yönde çalışmalarımızı 2007 kazı dönemimizde de sürdüreceğiz. İkinci çalıştığımız alın ise mezarlık açmasıdır. Bu alan, M.Ö. geç 8. yüzyıldan 1. yüzyıla kadar sürekli kullanılmış bir mezarlıktır. Burada genişletme çalışmalarımız sürüyor. Şu ana kadar 250 metrekarelik bir alanda çalıştık ve 215 mezar belirledik. Geçen yıl Antandros'u Gargara'ya, yani Küçükkuyu'ya bağlayan antik yolun mezarlığın içerisinden geçtiğini tespit ettik ve bu yönde yeni bir açma ile bunu ispat etmeye çalıştık ki, bu çalışmalarımız da olumlu sonuçlar verdi. Yol, eski çalışmalarımızla birlikte kesinlik kazandı. Yolun her iki tarafında mezarlar olduğunu tespit etmekle beraber bu yılki çalışmalarımızda bu mezarları açacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Geçen yılki 3. ve son çalışmalarının antik Antondroslar'ın oturduğu alanda yaptıkları sondaj olduğunu vurgulayan Doç. Gürcan Polat, M.Ö. 4. yüzyıla ait tabaka üzerinde ibadet alanında kullanıldığı sanılan 200 civarında küçük hüdriya minyatürleri bulduklarını söyledi. Polat, "Antandroslar'ın oturduğu alanda bir sondaj gerçekleştirdik. Buradaki çalışmalarda bol miktarda küçük hüdriya olarak isimlendirdiğimiz minyatür hüdriyalarla karşılaştık. 16 metrekarelik bir alanda 200'e yakın hüdriya elde ettik. Ve bu bulgular bize bu alanda kutsal bir mekanın varlığını gösterdi. Bu alan için bu yıl hedefimiz, izine rastladığımız kutsal alanın açığa çıkartılması olacaktır. Başka bir hedefimiz de Kaletaş olarak isimlendirdiğimiz yerleşim yerinde yapmak istediğimiz çalışmadır. Kaletaş'ın üstünden, sıfırdan başlayıp 215 metreye yükselen tepe üzerinde bir kalenin varlığını tespit etmiştik. Gerekli izinlerimiz geldiği takdirde, yaklaşık 2 metre 50 santim kalınlığında sur duvarları olan bu kalenin alan temizliğini yapıp, sondaj çalışmasıyla surların ne kadarlık bir alanı çevrelediğini anlamaya çalışacağız. Bu yılki çalışmalarımız bu yönde olacaktır" diye konuştu.
Malzeme eksiği olmadığını, bilgisayarlı sisteme geçtiklerini söyleyen Polat, çıkan malzemeleri değerlendirirken tek tek kazı alanlarına gidip kazıları elden geçirmek yerine bilgisayar üzerinden hangi kazıda neyin olduğunu kolaylıkla öğrenebildiklerini anlattı. Polat, kendilerine kolaylık sağlayan kişi, kurum, kuruluş, dernek ve şahıslara teşekkür etti.

Reklam
Reklam