Antandros kazılarında antik mezarlar

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi yakınında, geleceğin Efes'i olarak belirtilen Antandros Antik Kenti'ndeki kazılarda Helenistik döneme ait iki anıt mezar bulundu.

Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat'ın sorumluluğunda yürütülen Antandros Antik Kenti 7. dönem kazılarında, Helenistik döneme ait iki mezar ortaya çıkarıldı. Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Müze Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen kazı çalışmalarının sorumlusu Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, bu yılki kazılarda dört farklı sektörde çalışıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Antandros-Gargara (Küçükkuyu) antik yolunun içinden geçtiği nekropolde yapılan çalışmalarda, bu alanın geç Roma döneminde konut alanı olarak kullanıldığına işaret eden yapı kalıntılarıyla karşılaşıldığını belirten Doç. Dr. Polat, "Bu dönemde antik yolun, yaklaşık 2-3 metre kadar güneye kaydığı tespit edildi. Bu buluntular söz konusu alandaki mezarlara ulaşılmasını kısmen engellediği için önceki yıllara nazaran daha az sayıda mezara ulaşılabildi" dedi.

Polat, ulaşılabilen mezarlardan ikisinin, daha önce Antandros nekropolünde rastlanmayan anıt mezarlar olduğunun altını çizdi. Helenistik döneme ait bu anıt mezarların 3x3 metre boyutlarında, at nalı planında olduklarını bildiren Polat, "Açık olan güney kenarlarından üç basamak yardımıyla çıkılan bu anıt mezarların iç kısmında bir seki yer alıyor. Ölülerin kimi yakılmış, kimi toprağa gömülmüş. Bu anıt mezarların yakınında ele geçen bir M.Ö. erken 4. asra ait bir lahit içinde kaliteli ve bezemeli kaplar ele geçti. Bu yılki çalışmalar, antik yolun her iki yanında da defin yapıldığını gösterdi" diye konuştu.

Reklam
Reklam