Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Balaban, "Bu yıl olumsuz hava koşullarının yanı sıra yaş sebze ve meyvede yaşanan gelişmeler üreticilerin gelir beklentilerinin çok altında kalmıştır. Çiftçiler ancak üreterek kazanabilirler" dedi.
ANTBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Balaban yaptığı yazılı açıklamada, 2012-2013 ürün alım dönemi için açıklanan kütlü pamuk avans fiyatına ilave fark verdiklerini, A kalite farkı gözetilmeksizin ortaklarına teslim ettikleri kütlü pamuğa karşılık kilogram başına 32 kuruş fark verdiklerini açıkladı.
-Kütlü pamuk alım avans fiyatı 1,60 lira-
Balaban, kooperatiflerinde randıman esasına göre yapılan alımlarda 40 randıman ve yüzde 10 neme sahip Beyaz ST-1 kalite kütlü pamuğun avans alım fiyatını 1,60 lira olarak belirlediklerini ancak yönetim kurulu olarak aldıkları karar ile belirlenen avans fiyatlarına 32 kuruş daha fark verme kararı aldıklarını ifade etti.
Göreve geldikleri günden beri izledikleri politikalar neticesinde bölgede neredeyse bitme noktasına gelen beyaz altına dönüş yaşandığını kaydeden Balaban açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"2012-2013 iş yılında birliğe bağlı kooperatiflerimiz aracılığıyla üreticiden 23 bin 625 ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirildi. Yine aynı dönemde üreticilere pamuk üretiminde kullanılmak üzere yaklaşık 25 milyon 500 bin liralık ayni ve nakdi ihtiyaç malzemesi dağıtıldı. Dağıtılan ayni ve nakdi ihtiyaç malzemesi tutarları ANTBİRLİK'in ortakları için, bölge üreticileri için ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu yıl olumsuz hava koşullarının yanı sıra yaş sebze ve meyvede yaşanan gelişmeler üreticilerin gelir beklentilerinin çok altında kalmıştır. Çiftçiler ancak üreterek kazanabilirler. Bu nedenle üretimden gelir elde edebilmeleri son derece önemlidir. ANTBİRLİK olarak yaptığımız çalışmalar hep üreticinin dolayısıyla üretimin desteklenmesi yönündedir. Tüm kamuoyunun bilmesini isterim ki üreticinin desteklenmesi için ANTBİRLİK tüm şartlarını zorlamaktadır. Mevcut şartlar altında daha önce belirlediğimiz kütlü pamuk alım avans fiyatına brüt 32 Kuruş daha fark verilmesine karar verdik. Arkadaşlarımıza fark ödemesi ile ilgili çalışmalara derhal başlanması talimatını verdim."
-Kütlü pamuk üretimi arttırılmalı-
Birliğin her dönemde üretici ortaklarının yanında olduğunu ve verdikleri fiyat farkının üreticilerin beklentilerini karşıladığını ifade eden Balaban, pamuk üretiminin devamlılığını da teşvik ettiğini ve Türkiye için son derece stratejik bir ürün olan kütlü pamuk üretiminin arttırılmasının tüm kesimler için de stratejik bir hedef olması gerektiğini dile getirdi.
Sadece ANTBİRLİK tarafından değil, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla Türkiye'deki üretim artışını sağlayacak bir kütlü pamuk politikası oluşturulması gerektiğini belirten Balaban, kütlü pamuğa verilen destekleme miktarının arttırılması gerektiğini, tüm çiftçilerin hasadının bol, kazancının yüksek olmasını temenni ettiklerini ifade etti.
Muhabir: Yusuf Karadağ
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz