Antep fıstığı ağaçları "anıt ağaç" olacak

Yavuzeli'ndeki 2 Antep fıstığı ağacının "anıt ağaç" olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

Yavuzeli'ndeki 2 Antep fıstığı ağacının "anıt ağaç" olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

Yavuzeli Kaymakamı Cihat Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokaçlı köyü Göbek mezrasında, bin yaşında olduğu tahmin edilen 2 adet ağacın tescillenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Çalışmalar kapsamında Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğüne gerekli bilgilerin verildiğini ve Şube Müdürü İlyas Çapan'ın ağaçların ölçümlerini yaparak fotoğraflarını çektiğini ifade eden Arık, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Doğal ve kültür mirasımızın en özgün temsilcileri olan anıt ağaçlar süzülüp geldikleri yüz yıllar içinde pek çok olaya tanıklık etmiştir. Toplumun üzerinde büyük etkisi olan anıtsal ağaçların gelecek kuşaklar için saklanması çevreci olmanın gereklerindendir. Anıt ağaçlara özel ilgi gösterilmesi gerekiyor. Toplumun ortak mirası olan bu ağaçların gerçek anlamda korunabilmesi bunların ancak topluma mal edilmesiyle mümkündür. Tespit ve tescil bu bağlamda en önemli aşamadır."

Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü İlyas Çapan ise ağaçların anıt ağaç niteliğinde olup olmadığı ve yaşları konusunda gerekli incelemelerin yapılacağını belirtti.

Veriler ışığında hasat zamanı da ağaçların fotoğraflarının çekileceğini bildiren Çapan, ağaçların bakımının ihmal edilmemesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Ağaçların bulunduğu arazinin sahibi Hacı Karataş ise dedesi Mehmet Karataş'tan miras kalan ağaçlara özenle baktığını ifade etti.

Ağaçların her birinden yaklaşık 100 kilogram Antep fıstığı hasat ettiğini dile getiren Karataş, "Hasat çok önemli değil. Önemli olan ağaçları gelecek nesillere aktarmak. Hasat sırasında zarar vermemek için ağaçların üzerine bile çıkmıyoruz. Ağaçları duyan birçok insan bölgeyi ziyaret ediyor. Hatta yabancı bilim adamları bile geldi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: