Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Yağcı:

Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığı ihracatında rakip ülkelerle fiyatta rekabet edemediklerini belirterek, "Devletimiz üreticiye prim desteği

Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığı ihracatında rakip ülkelerle fiyatta rekabet edemediklerini belirterek, "Devletimiz üreticiye prim desteği verirse sektör kayıt altına alınacak, üretici daha fazla para kazanacak ve bu ihracata yansıyacak" dedi.

Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 200-250 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini sağladığı ve binlerce firmanın ticaretiyle uğraştığı Antep fıstığının "yeşil altın" olarak nitelendirildiğini, emek yoğun iş kolu olması nedeniyle işsizliğin önlenmesinde hayati rol oynadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Antep fıstığının bir sanayi ürünü haline geldiğine işaret eden Yağcı, fıstığın çikolatadan şekerlemeye, kuru yemişten tatlıya, kozmetikten et ürünlerine kadar çok farklı sektörlerde kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Şu anda ürettiğimiz ürün iç pazarımıza yetiyor ama ihraç kabiliyetimiz çok fazla yok. Bunun da nedeni rakip ülkelerin fiyatlarıyla rekabet edemeyişimiz. Devletimiz üreticiye prim desteği verirse sektör kayıt altına alınacak, üretici biraz daha fazla para kazanacak ve bu giderek işin ihracatına yansıyacak. Prim desteği verildiği takdirde ayrılan kaynağın en az 2 misli devlete kazanç olarak dönecek. Bunun hesabını kitabını yaptık, yetkililere de sunduk."

-"Rekabet şansımızı yükseltecek"

Bu yıl 150 bin ton fıstık rekoltesi beklediklerini bildiren Yağcı, bölgede yeni kurulan bahçelerle birlikte üretiminin katlanarak artacağını, gelecek 3-5 yılda 200-250 bin tonluk rekolteye ulaşılabileceğini belirtti.

Sanayicinin ihracat yapabilme kabiliyetinin fazla olduğunu, prim desteği verilirse uluslararası rekabet gücünün artacağını ifade eden Yağcı, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Dünyada en büyük üretici ülke İran, üreticisine çok fazla destek veriyor ve bu ülkede çok büyük üretim bahçeleri tesis edilmiş. Sonra Amerika geliyor. Toplam 225 bin hektar alanda Antep fıstığının yetiştirildiği Türkiye dünyanın 3. büyük üreticisidir. Bizim ürünümüzün üstün bir lezzeti, aroması var. Dünyadaki emsallerinden çok daha üstün ve kaliteli bir ürüne sahibiz. Bu bizim avantajımız. Destekler verildiği takdirde diğer dezavantajlarımızı avantaja çok kolaylıkla çeviririz. Bu bizim rekabet şansımızı, pazardaki payımızı yükseltecektir."

Dünyada Antep fıstığı pazarından küçük bir pay aldıklarını, Türkiye olarak 1990'lı yıllara kadar ürettikleri ürünün yüzde 60'ını ihracat ederken bugün yüzde 5-10'unu yurt dışına satabildiklerini aktaran Yağcı, "Bu rakamları mutlaka yüzde 40-50'lere çıkarmak zorundayız. Bu da ancak üretim maliyetlerimizin düşmesi ve küçük küçük devlet destekleriyle olabilecek bir şey" diye konuştu.

Muhabir: Zeynep Yücetaş / Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: