Antibiyotik tedavisi ile hastanede yatmaya son

İZMİR (İHA) - Ayakta Antibiyotik tedavisi ile hastaların hastahanelerde yatış süreleri kısalıyor. Böylelikle muhtemel enfeksiyon kapma riskleri de ortadan kalkmış oluyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihangir Özkınay, "Evde olma duygusu sosyal ve ruhsal iyi olma halini beraberinde getirecektir. Ayrıca hastaneden enfeksiyon alma riskini de ortadan kaldıracaktır" diye konuştu.

İyileşme sürecine girmiş sadece antibiyotik (parenteral antibiyotik) kullanılması için hastanede kalan bir hastanın tedavi maliyetlerinin yükselerek, sağlık hizmetinin daha pahalı verilmesine neden olacağını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Cihangir Özkınay, bu durumdaki hastaların taburcu edilerek evlerinde uygun tedavinin sürdürülebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Ayakta antibiyotik tedavisinin 1980'li yılların ilk başlarında başladığını ve bugün ABD gibi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını açıklayan Prof. Dr. Özkınay, "Her aile çocuğunun acil durumu geçtikten sonra ne zaman hastaneden çıkabileceğini merak etmeye başlar. Evde olma duygusu, hem hasta hem de aile için sosyal ve ruhsal iyilik hali yönünden çok önemlidir. Hasta ve ailesinin çevresinde diğer hastalarla ilgili olaylardan da etkilenerek olumsuz düşüncelere kapılması ve endişelenmesi psikolojik travma yaratır. Hastaların uzun süre hastanede yatması, hastane enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını da arttırır. Özellikle sağlık güvence sistemlerinden yararlanamayan hastaların hastane masraflarını ödemede karşılaştıkları zorluklar da bir başka boyutu oluşturur.

Ayrıca gereksiz yatak işgali ile başka bir hastanın yatma şansı ortadan kaldırarak gerçekçi olmayan bir doluluk oranı yaratılabilmektedir" dedi. Antibiyotik tedavisi kararını hastayı izleyen uzman ve ekibinin vermesi gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Cihangir Özkınay, "Uygulanacak tedavi planı hastanede yatmayı gerek göstermeyecek kadar basit ve uygulanabilir olmalıdır. Kullanılacak antibiyotiğin dozu, verilme süresi ve şekli açık olarak belirtilmelidir." dedi. Ayakta antibiyotik tedavisi ile amacın hastaya daha rahat ve huzurlu bir ortamda daha ucuz bir tedavi sunmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkınay, "Bu uygulama için çocuk hastaların doktor ve hemşire ile iletişim kuracak yaşta olması, hastanın klinik durumu, hastanın yapılacak işlemleri kabullenmesi, tedavi planının uygulanabilir olması, ev koşullarının ve ailenin uygulamalara destek vermesi önemlidir." diye konuştu.

Reklam
Reklam