ANKARA(ANKA)- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaçların insanlara sağlık hizmeti vermek açısından vazgeçilmez bir ürün olduğunu belirterek, "Ancak bu ilaçları, antibiyotikleri akılcı bir biçimde kullanmak gerekir" dedi.
"Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" nedeniyle Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Akdağ, antibiyotik kullanımının önemini anlattı.
Akdağ, ilaca erişim konusunda Türkiye'nin önemli bir yol aldığını belirterek, ilaçların doğru kullanılması gerektiğini bildirdi.
En iyi tedavinin en az ilaçla yapılan tedavi olduğunu söyleyen Akdağ, bu konuda vatandaşlara ve doktorlara önemli görevler düştüğünü ifade etti. Akdağ, şöyle konuştu:
"Vatandaşlar, doktorlar kendilerine ilaç yazmadığında doktorları ilaç yazmaya zorlamamalıdır. Gereksiz kullanılan antibiyotikler mikropları dirençli hale getirmektedir. Gereksiz antibiyotikler yenebileceğimiz hastalıkları atlatma süremizi uzatır. Bizler vatandaş olarak antibiyotik kullanımında dikkatli ve gerekirse hekimi sorgulayıcı olmalıyız. Hekimler önermeden kendi başımıza asla antibiyotik kullanmamalıyız. Bu konuda hekimlerin de çok iyi eğitim almaları gerekiyor. Doktorlar antibiyotik yazmak için ellerine kalemi aldıklarında iki defa düşünmelidirler."
- "GRİP VE NEZLE ANTİBİYOTİKLE TEDAVİ EDİLMEZ"-
Akdağ, grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımına gerek olmadığının altını çizerek, nezle ve grip olan hastaya antibiyotik veren doktoru vatandaşın sorgulaması gerektiğini belirtti.
Bu tür enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının, mikropları dirençi hale getireceğini söyleyen Akdağ, "Nezlede antibiyotik kullandığınızda bir haftada, kullanmadığınızda ise 7 günde iyileşirsiniz" diye konuştu.
Konuyla ilgili konuşan EKMUD Başkanı Gaye Usluer, bu yıl ilk kez 18 Kasım'ın "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" olarak kabul edildiğini belirterek, bu aktivitenin her yıl tekrarlanacağını söyledi. Yanlış antibiyotik kullanımının hastalarda ölümlere yol açabileceğinin altını çizen Usluer, "Bu aktivitenin hedefi herkes için gereksiz antibiyotik kullanımının engellenmesi, doğru antibiyotik kullanımının sağlanmasıdır" dedi. (ANKA)