Müfettişler, engelli ve yaşlıların fazla antidepresan verilerek uyutulduğunu tespit etti. Yazılan fazla ilaçlarla devlet de zarara uğratıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hiçbir geliri olmayan bakıma muhtaç engelli ve yaşlıların kaldığı özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yönelik tüm Türkiye'yi kapsayan bir soruşturma başlattı. Devletten engelli başına iki asgari ücret kadar destek alan bu merkezlerde yaşanan skandallar ise şok etkisi yarattı. SGK müfettişleri, ilk incelemelerde bakım merkezlerinin hastalar için gereğinden fazla ilaç alarak devleti zarara uğrattığını saptadı. Merkez çalışanlarının, antidepresanlarla engelli ve yaşlıları sürekli uyuttukları ortaya çıktı.
TÜM ÇALIŞANLARIN İFADESİ ALINDI
SABAH, engellilere yönelik kötü muamele iddialarıyla gündeme gelen özel bakım ve rehabilitasyon merkezleriyle ilgili şok edici bir gelişmeye ulaştı. Edinilen bilgiye göre, iddiaları dikkate alan SGK, Ege Bölgesi'nden ilerleyerek tüm illere yayılacak bir inceleme başlattı. Bu çerçevede geçtiğimiz ay Ege Bölgesi'ndeki bakım merkezlerinin müdürleri İzmir'e çağrıldı. Müfettişler tüm çalışanların ifadelerini aldı.
HEMŞİRE YERİNE TEKNİSYEN
SGK müfettişlerinin yaptığı incelemelerde, birçok bakım merkezinin hastalar için gereğinden fazla ilaç aldığı ve bu yolla devleti zarara uğrattığı belirlendi. Bakım merkezlerinin genellikle eczanelerle ortak çalıştığı ve fazla ilaçları bu yolla temin ettiği ifade edilirken, SGK'nın söz konusu merkezler ile ilgili soruşturması halen devam ediyor. Müfettişler buralarda hemşire yerine çevre sağlığı teknisyenleri çalıştırıldığı tespit edildi.
İLACIN FATURASI DA DEVLETE
Engeli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin devlete fatura ettiği fazla ilaçların büyük bölümünün ağır antidepresanlardan oluştuğu ifade ediliyor. Bu ilaçlar, hastaların sürekli uyur durumda kalması için kullanıldı.(Sabah)