Antik Çağa Ait Eserler Bulunan Deraserliler, Dernek Kurdu

Batman Gercüş ilçesi Bağözü köyü Deraser mezrası sakinleri, geçmişi neolotik ve paolotik dönemlere kadar uzanan...

Batman Gercüş ilçesi Bağözü köyü Deraser mezrası sakinleri, geçmişi neolotik ve paolotik dönemlere kadar uzanan köylerini daha iyi tanıtmak ve turizme kazandırmak için dernek kurdu.

Geçtiğimiz yıl kültür envanter çalışmasında ortaya çıkan Deraser örenyeri ve kaya mağaralarının neolotik ve paolotik dönemlere kadar uzandığının ileri sürüldüğünü belirten mezra sakinleri, bilim adamlarının araştırmalarının ardından yerleşim yerlerine sahip çıkmak ve turizme kazandırmak için dernek kurduklarını söyledi. Dernek Başkanlığı'na getirilen Bahattin Durmaz, tarihe ışık tutan bu önemli tarihi alanı turizme kazandırmayı, doğa ve tarihini korumayı, Dicle nehri ile birlikte buraları turizme kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Karşıyaka Mahallesi İluh Köprüsü yanında kurulan dernek binasında basın açıklaması yapan Başkan Kaçmaz, bahar ile birlikte antik alana tarih ve doğa turları gerçekleştireceklerini belirterek, yetkililerden mezra için bir master planın çıkarılması, korunması ve tanıtılması için projeler hazırlanmasını istedi.

Deraser' e destek için çalışmalar yapacaklarını söyleyen Batman Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut ise BAT-DER olarak Deraser’in tanıtılması için önemli bir bilim heyetini Batman'a davet ettiklerini Gercüş Bağözü köyü Deraser mezrasının arkeopark olarak doğa ve tarih severlere tanıtılması gerektiğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl kültür envanter çalışmasında ortaya çıkan Dereser örenyeri ve kaya mağaralar ve çizimleri tarihe ışık tutuyor. Burada 2000 yılında arkeolojik yüzeysel çalışmalar yapan uzmanlar, Oymataş, Beda, Dereser, Zerekiye'den Suçekene kadar olan bölgede araştırmalar yaparak buraların paolotik döneme kadar gittiğini belirtmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: