Antik Dolichenos Kenti'ne sanayi tehdidi

GAZİANTEP (İHA) - Alman Arkeolog Prof. Dr. Engelbert Winter, eski Antep'in kurulu olduğu, bölgenin en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyan Antik Dolichenos (Dülük) Kenti'nin, 5. Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan fabrikaların tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Antik Dolichenos Kenti'nde kazı çalışmalarını yürüten Alman Arkeolog Prof. Dr. Engelbert Winter, hızla SİT alanı sınırlarına yaklaşan fabrika inşaatlarını kaygıyla izlediklerini, bu bögenin acilen 1. derecede arkeolojik SİT alanı kapsamına alınması geretiğini kaydetti. Winter, "Antik Dolichenos Kenti dünya kültürlerinin kesiştiği bir kavşak noktasıdır. Bölgede hızla süren sanayileşme, bu kentin önümüzdeki dönemlerde büyük hasar göreceğini gösteriyor. Şu anda 5. Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde görünen antik kentin çevresinin de acilen 1. derecede arkeolojik SİT alanı kapsamına alınması gerekir. Sanayi bölgesi şu anda SİT alanına sıfır noktadan geçmektedir. O bölgelerde henüz yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları yapılmadığı için o bölgelerde de antik kente bağlı yapı birimlerinin çıkma ihtimali kuvvetle muhtemeldir" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Winter, Antik Dolichenos Kenti'nin birçok özelliğiyle dünyanın en önemli kültür unsurları arasında yer aldığını ifade ederek, "Bu bölgede önümüzdeki dönemlerde kaynak bulabilirsek kazı yapacağız. Biz şu anda Dülük Baba Tepesi'ndeki Jupiter Dolichenos Tapınağı'nda kazı çalışmaları yapıyoruz ve tepeden baktığımızda Antik Dolichenos Kenti'ne hızla yaklaşan tehlikenin boyutlarını ibretle izliyoruz. Bu konunun yetkililer tarafından bir kez daha düşünülmesini, dünya kültür mirası adına rica ediyorum. Antik Dolichenos Kenti, çevresine kurulacak olan fabrikalardan daha önemli bir yerdir. Sanayi bölgesi olarak antik kentin kuzeyindeki otoban tabii sınır olabilir. Sanayinin otobanın öteki tarafına kurulması sorunu çözecektir. Gelişmeleri kaygıyla izliyorum. Burada yapılacak tahribatın geri dönüşümü de olmaz" diye konuştu.

ANTİK DOLİCHENOS KENTİ Gaziantep il merkezinin 10 kilometre kuzeyindeki Dülük Köyü sınırları içerisinde yer alan Antik Dolichenos Kenti, yerleşim yerleri ve kutsal alan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yerleşim alanı, Dülük Köyü'nün kuzey bitişiğindeki Keber Tepesi ve çevresinde toprak altında. Paleolitik ve Mezolotik dönem mağarası olan Şarklı Mağara, Mitras yer altı tapınakları ve kaya mezarları burada günümüzde ziyaret edilebilir durumda bulunuyor. Antik şehir toprak altında. Kutsal alan ise (Jupiter Dolichenos Tapınağı) Dülük Köyü'nün yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde, sedir ve çam ağaçlarıyla kaplı, bin 20 rakımlı Dülük Baba Tepesi'nde yer alıyor.

Reklam
Reklam

Dülük'te, Keber Tepesi'nin güney yamacında 1997 ve 1998 yılında bir mağaranın içinde Mitra gizemlerine ait iki kutsal alan bulundu. Her iki kutsal alan, oldukça büyük kayadan oyulmuş mağaraları anımsatıyor. Bunlar dünyada bilinen yer altına inşa edilen Mitras tapınaklarının (Mithraeum) en büyüğü. Gaziantep Müzesi ile Almanya'dan Münster Üniversitesi'nin katıldığı kazılar sonucu açığa çıkarılan bu tapınak, Anadolu'da tespit edilen ilk Mitras yer altı tapınağı. İnsanlık tarihi için büyük önem taşıyan Gaziantep ve çevresi, Paleolotik dönemlerden günümüze kadar kesintisiz yerleşim görmüş önemli kültür merkezleri arasında. Antik dönem kültürlerinin harmanlanarak vücut bulduğu Antik Dolichenos Kenti'nin en önemli özelliklerinden birisi de Teşup (Zeus-Jupiter) Dolichenos Kültü.