Antik Dönemlerden Beri Bereketin Sembolü 'nar'

Günümüzde olduğu gibi eski dönemlerde de bereketin sembolü olarak görülmesi nedeniyle Stratonikeia Antik Kenti'ndeki evlerin kapılarında nar motiflerine rastlanıyor.

Günümüzde olduğu gibi eski dönemlerde de bereketin sembolü olarak görülmesi nedeniyle Stratonikeia Antik Kenti'ndeki evlerin kapılarında nar motiflerine rastlanıyor.

Binlerce yıldır bereketin simgesi olan nar, bugün adeta doğal antibiyotik olarak nitelendiriliyor. Antik dönemin de bereket sembolü olan nar, 3 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia Antik Kenti'nde de görülebiliyor.

Antik kentte bazı yapıların kapısında "bereket sembolü" olarak görülmesi nedeniyle nar motiflerine rastlanıyor. Sokaklarında binlerce nar ağacı bulunan antik kentte, ziyaretçilere toplanan narlardan ikram ediliyor.

Reklam
Reklam

Antik dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kent dokusunun birlikte görülebildiği Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret edenler, nar ağaçlarının etrafını sardığı taş döşeli sokaklarda gezme imkanı buluyor.

-"Kentte binlerce nar ağacı var"-

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ölümsüz iki aşkın yaşandığı bilinen tek kent olan Stratonikeia Antik Kenti'nin her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin antik dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kent dokusunun birlikte görülebildiği nadir yerlerden biri olduğuna dikkati çeken Söğüt, antik kentte farklı dönemlere ait pek çok yapının olmasının, kenti gezecekler için bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Söğüt, kentteki "ağa" evlerinin kapılarında nar ve başak motiflerinin birlikte görüldüğünü vurgulayarak, "Günümüzde bereket sembolü olarak görülen nar, bundan yaklaşık 3 bin yıl önce de bereketin sembolüydü. Bunu kentteki evlerin girişine yapılan motiflerden ve farklı dönemlere ait eserlerdeki kabartmalardan anlıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Narın antik dönem ve mitolojide de bilinen bir unsur olduğunu dile getiren Söğüt, aynı geleneğin Osmanlı döneminde de devam ettiğini, narın bereket ve bolluk sembolü olarak kullanıldığını ifade etti.

Bilal Söğüt, Osmanlı döneminin taş döşeli yollarında nar ağaçlarının sokakların ortasına kadar uzandığına dikkati çekerek, "Kentte binlerce nar ağacı var. Ancak birçoğu toplanamıyor. Biz de hem bu narları kente gelen ziyaretçilere ikram ediyoruz hem de yakın köylerden nar ekşisi yapmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. Antik kenti ziyaret edenler kendileri de nar toplayabiliyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz