Antik Kent Kibyra, Dijital Ortamda Taşındı

Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen çalışma kapsamında Burdur...

Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen çalışma kapsamında Burdur Arkeoloji Müzesi'ne kurulan sistemle dijital ortamda seyrediliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları kapsamında, Gölhisar yakınlarında bulunan, gladyatörleri ve atlarıyla bilinen Kibyra Antik Kenti, dijital ortamda canlandırıldı. Canlandırma, Burdur Arkeoloji Müzesi'ne kurulan dokunmatik sistemle dev ekranda ziyaret edilebiliyor. Ziyaretçiler ekran üzerinden antik kentin önemli bölümlerini ekrandan görebiliyor; dokunmatik sistemle ekran üzerinde heykel ve seramik çalışması yapma fırsatı da buluyor.

Reklam
Reklam

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Bakanlığın müzeleri ‘yaşayan müzeler’ haline getirmek için 15 müzede interaktif çalışma yaptığını, bunlardan birinin de Burdur Müzesi olduğunu söyledi. Kibyra Antik Kenti'nin tarih öncesi yaşantısının 3 boyutlu olarak izlenebildiğini belirten Tanır, “Burada seramik yapımı ve heykellerin yapımı yer almakta. Gelenlerin tarihi eserler konusunda bilgilenmesi, etkileşimli eğitimi sağlanacaktır. 67 bin eserin bulunmuş olduğu bu zengin müzeye ayrıca bir canlılık katacağını düşünüyorum.” dedi.

Görsel çalışmalardan oldukça etkilendiğini anlatan Ahmet Türkmen, “Sanki ören yerinin içinde geziyormuşuz gibi bir his veriyor. Canlandırma güzel olmuş, 3 boyutlu. Başka müzelerde olduğunu duymuştum, ama hiç rastlamamıştım. Burası daha iç içe. Heykel yapımı mesela, heykelin nasıl yapıldığını birebir, parmaklarınızla dokunarak taşların düştüğünü, heykelin oluştuğunu görüyorsunuz. O heykelin de müzede olduğunu görmek insana farklı bir heyecan veriyor. Üst katta da çömleklerle, seramiklerle ilgili bir uygulama var. İnsan oynadıkça seramik yapası geliyor yani. Çok değişik ve güzel bir uygulama olmuş.” şeklinde konuştu. Kurulan görsel sistemlerle müzenin ziyaretçi sayısı da arttı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: