Antik kent senfoni konseriyle canlandı

Tarih boyunca kılıç ve at seslerinin yankılandığı 5 bin yıllık antik kent İsos’ta müzik sesleri...

Tarih boyunca kılıç ve at seslerinin yankılandığı 5 bin yıllık antik kent İsos’ta müzik sesleri yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası tarafından saklı şehirde düzenlenen konser izleyenleri büyüledi.
MÖ 545 yılında önemli bir yerleşim merkezi olan İsos antik kentinde 2. Uluslararası Erzin Narenciye Kültür ve Sanat Festivali kapsamında senfoni konseri düzenlendi. Tarihte Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Daryus’un savaştığı yer olan antik kent İsos’a konser sayesinde çok sayıda ziyaretçi geldi. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın verdiği konserde sarı gelin parçası ve Mozart’a ait birbirinden özel parçalar dinleyicilere özel dakikalar yaşattı.
Bir süre önce basına yansıyan ‘Tarihi eserler tarla sınırı oldu’ şeklindeki haberler üzerine yetkililer harete geçmiş, saklı kentte 3 ay süreyle kazı çalışmaları başlatılmıştı. 30 kişilik kazı ekibinin yaptığı çalışmalarla Bizans dönemine ait tarihi hamamın kalıntıları ortaya çıkarılmıştı. Narenciye festivali kapsamında İsos’u canlandırmak amacıyla organize edilen senfoni konserine çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda vatandaş da konserin yapıldığı tarihi su kemerlerini büyük bir dikkatle inceledi. Vatandaşlar, kazı alanındaki hamam kalıntıları ve mozaikleri de bu konser sayesinde inceleme fırsatı buldu.
İsos’un eski günlerine dönmesi için çalıştıklarını söyleyen Erzin Kaymakamı İskender Yönden, yapılan çalışmaların olumlu karşılığını aldıklarını belirtti. İsos’un büyük bir savaşa sahne olduğunu anlatan Yönden, ‘‘Çok ciddi alanda kazı çalışmaları yürütülüyor. Tarihi bir hamamın bir bölümü gün yüzüne çıkarıldı. Senfoni konseriyle amacımız bu tarihi turistik bölgeyi Türkiye’ye duyurabilmektir.’’ dedi. Erzin’in tarihsel bir şehir olduğuna vurgu yapan Yönden, ‘‘Ben Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sesleniyorum. Erzin, Hatay’da turizmde bir gelir kapısı olabilir. Bizans başta birçok medeniyete beşiklik etmiş bir toprak burası. Ve Kültür Bakanlığının Erzin’e daha fazla katkı sağlaması gerekiyor.’’ şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz